Обвинителят в бяло

Зам. градският прокурор Роман Василев мечтаел да стане доктор

Обвинителят в бяло | StandartNews.com

"Отказвам да бъда "прокурор на дявола", казва в интервю заместник-градският обвинител на София Роман Василев, въпреки че много често има срещи със злото. Верен на девиза си "Аз побеждавам", магистратът се е заел да води една от най-тежките битки в страната ни - с организираната и тежка престъпност.

Роман Василев е от първите прокурори, които не се притесняват да участват в реални спецакции и да носят оръжие. Неведнъж е обяснявал, че според него прокурорите не трябва да са книжни плъхове, които да стоят далеч от оперативната работа. Затова често е част от съвместните с ДАНС специализирани мероприятия и наглежда на място събирането на доказателства. За годините, в които ръководи специализираното звено за борба с организираната престъпност към Софийската градска прокуратура, през ръцете на Василев са минали хиляди папки с документи, уличаващи в престъпления хора, за които се мислеше, че са недосегаеми. Tой е човекът, повдигнал обвинения на Маргените, Брендо, Баретата, дупнишките "братя" Галеви, както и на шефа на ЦСКА Александър Томов, бившия вътрешен министър Румен Петков, зам.-председателя на ДАМС Иван Леков. Той ръководи показната операция в централата на "Булгартабак", в пътната агенция е при ареста на двамата служители, осъдени за корупция. Под негово ръководство мина задържането на бизнесмена Росен Маринов, обвинен, че е предложил подкуп на шефа на ИАРА. По този случай обвинение получи и бившия зам.-министър на вътрешните работи Райф Мустафа.

Името му се свързва и с няколко скандала. Магистратът стана известен с репликата за "абсолютния престъпник" при ареста на ексминистър Николай Цонев. Онзи ден пък стана ясно, че Роман Василев подвел настоящия главен прокурор Сотир Цацаров да сложи подписа си за разрешение на СРС-та. Това се случило, когато Цацаров е бил председател на Окръжния съд в Пловдив през 2010-та. Тогава Роман Василев е поискал от него да разпише разрешение за ползване на СРС-та по отношение на Тенчо Попов, който беше подсъдим заедно с бившия министър Николай Цонев. За да получи разрешението, Василев е убедил Цацаров, че Попов щял да има среща във връзка с корупционната схема именно в Пловдив. Подобна среща действително имало, но тя се провела в София. "Законът е заобиколен, но Роман Василев е подвел мен. Ако тръгна да правя нещо срещу него, ще излезе, че го правя заради това," заяви самият Сотир Цацаров.

Добър или лош, Василев вече 10 години е магистрат в Софийската градска прокуратура. Ръководи специалния отдел за противодействие на организираната престъпност, корупцията, прането на пари и злоупотреби с еврофондовете. След създаването на ДАНС прокурорът се превръща в свързващото звено между държавното обвинение и спецслужбата. Колегите на Василев го наричат Доктора заради детската му мечта да стане лекар. Само че решава да следва в Икономическия университет в Санкт Петербург. Когато се прибира в България, започва да "лекува", но не болестите на хората, а тези на прехода. В Националната служба за сигурност изкарва близо осем години в отдел "Корупция на държавния апарат". Осъществява и друго свое желание - да бъде правист. Записва се да следва в Юридическия факултет в Благоевград. През 2003 г. постъпва на работа в една от най-натоварените окръжни прокуратури в страната - Софийска градска. "Въпреки че не се занимавам реално с медицина, метафорично може да се каже, че с работата си аз и моите колеги орязваме туморите, които са се развили в обществото", обяснява Василев.

Роман не обича да говори за личния си живот. Според колегите му е ценител на червеното вино и руските романси. Галантен и суетен, Василев е известен с кавалерското си отношение към дамите. Никога не се е срамувал да поднесе цветя на жена. Споделя, че най-силно го е разчувствал българският филм "Всичко е любов".

Василев държи изключително на външния си вид. Дори се говори, че боядисва косата си. Винаги е облечен стилно и елегантно, с маркови костюми и обувки. Като гимназист Василев е тренирал волейбол и любовта му към този спорт е жива и до днес, но все не му остава време за него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай