Обстановката в наводнените райони се нормализира

Обстановката в наводнените райони се нормализира | StandartNews.com

София. Обстановката в наводнените през последните дни райони се нормализира, предаде БНР.

Нивата на реките в Южна България започнаха да се понижават. Спад има и в нивото на Тунджа край Ямбол и Елхово, но все още не може да започне отводняването на залетите улици и жилища.

Продължава да намалява обемът на язовир Копринка, съобщиха от Община Казанлък. Притокът на вода в съоръжението е малко над 30 куб.м/сек., а разходът е 74 куб.м/сек., от които 62 куб.м/сек се изпускат в река Тунджа. От 9 часа тази сутрин е започнало намаляване на изпускането на вода от язовира в Тунджа.

Ситуацията в Елхово и вчера остана критична. Повече от седмица над 50 къщи в ниската част на града са с наводнени мазета и приземни етажи. Затворени за движение са цели улици. При Ямбол нивото на река Тунджа се понижава.

Водата в залетите села в Старозагорско не може да се оттегли заради високите подпочвени води. От Районната здравна инспекция предупредиха за възможна опасност от чревни инфекции.

В Шумен водата е по-мътна от нормалното и от Регионалната здравна инспекция препоръчват водата от язовир Тича да не се ползва за пиене.

Изравнен е месечният приток и разход в язовир Студена, съобщи БТА. За месец в питейния водоизточник на Перник са постъпили 3 млн. куб.м вода, също толкова са изразходвани. Сега обемът на язовир Студена е над 19.5 млн. куб.м при капацитет 25 млн. куб.м. Контролираното му изпускане започна от края на октомври и ще продължи до намаляване на водното количество на 18 млн. куб.м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай