Общините може да си направят партия

Общините може да си направят партия | StandartNews.com

София. Представители на общините предупредиха, че ако никой не им обърне внимание, може да направят регинална структура и да се явят на избори, за да бъдат представени в парламента и да отстояват там исканията си. От Националното сдружение на общините в Република България се срещната с президента Росен Плевнелиев, за да потърсят подкрепа по наболели въпроси.

Те са обсъдили три теми: Децентрализацията, прехвърлянето на все повече задължения към общините, без осигурен финансов ресурс, както и липсата на достъп до еврофинансиране на над 1000 села.

Президентът и общините са се договорили за тясно взаимодействие по отношение на законодателните инициативи, които засягат развитието на местните власти, съобщиха междувременно от президентската пресслужба.

"Поставихме на първо място въпроса за прословутата децентрализация, за която само си говорим през последните 15 години, но нищо не се случва и ние искаме президентът да ни подкрепи за това централната власт да направи необходимото този процес да започне и то още с бюджета за следващата година", каза след срещата председателят на НСОРБ Тодор Попов.

В същото време кметовете са се оплакали от прехвърлянето на отговорности към общините без те да са финансово обезпечени.

„Вторият въпрос, който поставихме, е да се престане с тази промяна на законодателството, с което се изкушава всяка една конюнктурна власт, централна, последните 10-15 години - да се вменяват задължения на общините без ресурсно обезпечаване. Явно кметовете са добри момчета и момичета и в министерствата решават да им прехвърлят задължения, които не са им много приятни", каза още Попов.

Той предупреди, че заради проблем с дефиницията за „селски район", записана в предишния планов период, над хиляда села с повече от половин милион жители може да останат без достъп до еврофинансиране. Тя трябва да бъде променена за следващия период.

„Така се засилва евроскептицизмът там, защото хората казват „кмете, какво ме бърка, че сме в Европа, какво видях аз от това", коментира Тодор Попов.

Председателят на сдружението на общините обясни още, че търпението им се изчерпва и ако не видят до края на годината мерки от страна на централната власт, ще вземат конкретни действия.

"Правим си една регионална структура, участваме на избори и отстояваме позициите в парламента като представителство и толкова. Като не ни разбират, какво друго ни остава", коментира той.

Реформите се отлагат над 10 години, напомни Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай