Община не усвоила и лев от Брюксел

Община не усвоила и лев от Брюксел  | StandartNews.com

Община Грамада не е успяла да усвои и един лев от Брюксел. Това става ясно от анализ на Института за пазарна икономика /ИПИ/, според който все по-драстични стават разликите между общините при усвояването на парите от европейските фондове. От влизането на страната в ЕС досега са усвоени близо 5 млрд. лева, но темпът е изключително неравномерен, става ясно от изчисленията на икономистите. Отличник в това отношение е общината в Созопол, която е успяла да усвои по близо 5000 лева на човек от населението. 30 общини пък са на опашката и са усвоили под 100 лева на човек, изчисляват от ИПИ. Повечето са малки общини. В Алфатар например са усвоени по 9 лева средно на човек, а в Невестино - по 13, съобщава investor.bg.

По-важно от сумите сами по себе си е това в какви проекти са инвестирани средствата и какъв ще бъде ефектът от парите, твърдят икономистите. Според тях общините трябва да концентрират усилията си в инфраструктурни проекти, не само улици, но и пречиствателни станции, воден цикъл. Има много общини, които са осъществили големи проекти като спортни зали и стадиони, които след това стоят полупразни.

"Това не са неща, които могат да създадат работни места и да накарат хората да останат в по-малките общини. Бих казал, че европейските средства трябва да се използват като мост за привличане на инвестиции", коментира Явор Алексиев от ИПИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай