Обгазяване парализира Гълъбово

Обгазяване парализира Гълъбово | StandartNews.com

Стара Загора. Истински кошмар преживяха в ранния след обяд в събота жителите на Гълъбово. В три последователни часа стационарният екопункт в центъра на миньорското градче е регистрирал опасна концентрация на серен диоксид над алармения праг от 500 мг/куб. м, съобщиха от РИОСВ. Отчетените концентрации на замърсителя в 12 часа са били 2,79 пъти над пределнодопустимата концентрация, в 13 часа – 1,86 пъти и в 14 часа – 1,53 пъти над нормата. След третия час веднага е бил задействан оперативния план за защита на населението. Жителите на градчето са били предупредени да не напускат жилищните или работните помещения и да затворят плътно прозорците на стаите. Особено увствителни при превишаване на нивата на серен диоксид са децата и възрастните хора, страдащите от астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания, припомнят експертите.

Източник на вредните емисии от серен диоксид в региона са от ТЕЦ-овете в енергиен комплекс „Марица изток", допълват от екоинспекцията. На операторите на топлоцентралите незабавно е било наредено да предприемат всички необходими действия да спиране на обгазяването, включително и намаляване на товара на работещите мощности.

Контролът на качеството на атосферния въздух продължава и жителите на Гълъбово ще бъдат информирани, когато принудителнити мерки за опазване здравето на хората отпадна, уверяват от РИОСВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай