Няколко проблема, които налагат ВиК ремонт

Ниското налягане на водата е един от първите сигнали, които подсказват за неизправност на водопровода

Няколко проблема, които налагат ВиК ремонт | StandartNews.com

 

НИСКО НАЛЯГАНЕ НА ВОДАТА

Често срещаните водопроводни проблеми в старите къщи са свързани с ниското налягане на водата, но този ВиК проблем може да се отстрани от всяка сериозна фирма за ВиК услуги в София. В зависимост от причината ниското налягане на водата може да се появи внезапно или бавно да се влоши с течение на времето. Каквато и да е причината, ниското налягане на водата затруднява изплакването на нещата и вземането на душ, така че разрешаването на проблема е приоритет, за да се върне нормалното използване на водата.

  • Причини за проблема: Ниското налягане на водата има няколко възможни причини. Прекъсване на водопроводната мрежа може да намали налягането във вашия кран - това може да е проблемът, ако и съседите ви внезапно изпитат ниско налягане на водата. Същата загуба на налягане се случва, ако в дома ви има теч от тръба. Затворете всички кранове, проверете водомера си и изчакайте няколко часа, без да използвате вода, за да проверите за течове. Ако показанията на водомера се променят, вероятно имате теч. Друга потенциална причина е натрупването на минерали и утайки или в тръбите, или в аераторите на крановете и главите за душ. Това натрупване забавя водния поток, което води до ниско налягане.
  • Как да отстраните проблема с ниското налягане на водата: Ако смятате, че проблемът е в натрупванията, започнете с аераторите или душ-главите, където имате проблеми с налягането на водата. Отвийте края на крана на смесителя, за да го почистите. Накиснете аератора в оцет за една нощ, за да разхлабите натрупванията. Ако не можете да демонтирате аератора или душ-главата, поставете оцет в найлонова торбичка. Завържете торбичката около кранчето, така че аераторът или главата на душа да се намират в разтвора. При други проблеми често е необходима помощта на водопроводчик за възстановяване на налягането на водата.
  • Как да избегнете ниското налягане на водата: Инсталирайте филтрираща система, за да не допускате минерали в тръбите, за да избегнете бъдещо натрупване. Проверявайте редовно тръбите, за да откриете и отстраните течовете навреме.
  • Кога да се обадите на водопроводчик: Обадете се на водопроводчик, ако налягането на водата спадне внезапно или не можете да определите причината за проблема. Това може да означава, че имате теч в тръба и се нуждаете от професионални ВиК услуги. Ако забележите постепенно намаляване, но проблемът не е в аераторите, може да имате проблем с натрупване или корозия в тръбите. Това също изисква водопроводчик, който да замени или ремонтира засегнатите участъци.

ТЕЧАЩА ТОАЛЕТНА

ВиК проблемите с тоалетната се срещат в различни форми, но течащата тоалетна е една от най-досадните. Тоалетната все още работи, но постоянно работи, като хаби вода и издава дразнещ звук.

  • Какво причинява проблема: Постоянно течащата тоалетна често се появява, когато вътрешните механизми на тоалетната вече не работят правилно. Клапата на клапата често пропуска вода, ако вече не пасва правилно. Други потенциални причини са дисбаланс на поплавъка, разхлабена тръба за пълнене или теч. Проверете за теч, като поставите хранителна боя в резервоара. След около 20 минути проверете резервоара, за да видите дали цветът не се е разпространил във водата в резервоара поради теч.
  • Как да поправите течаща тоалетна: Проверете всеки компонент, за да откриете конкретния проблем. Уверете се, че тръбата за пълнене, тънка гъвкава тръба вътре в резервоара, е все още прикрепена и насочена към преливната тръба. Регулирайте поплавъка, за да се уверите, че клапанът за пълнене се затваря правилно. Проверете веригата, прикрепена към клапата, за да получите правилната дължина и да се уверите, че не е заплетена. Ако простите настройки не помогнат, може да се наложи подмяна на всички вътрешни компоненти на резервоара. Комплектите за ремонт на тоалетни обикновено са подходящи за стандартни модели и се предлагат в магазините за домашни потреби. Следвайте инструкциите за сравнително лесен монтаж.
  • Как да избегнем течаща тоалетна: Въпреки че обикновено не можете да предотвратите проблемите с тоалетната, можете редовно да проверявате компонентите, за да сте сигурни, че всички те работят правилно.
  • Кога да се обадите на водопроводчик: Може да имате нужда от водопроводчик, ако смените компонентите на тоалетната чиния в резервоара и течащата тоалетна все още не спира, тогава не се колебайте да потърсите експертни ВиК услуги.

ПРОБЛЕМИ С БОЙЛЕРА

Проблемите с бойлерите обикновено са лесни за откриване. Отивате да си вземете хубавия топъл душ, но вместо това ви облива ледено студена вода. Капещата вода, локвите вода, обезцветената вода и шумовете, идващи от бойлера, са други признаци за проблем. В някои случаи можете да отстраните проблемите сами, но много проблеми и ремонти на бойлери изискват професионална помощ поради сложността и потенциалната опасност.

  • Какво причинява проблема: Понякога течове са причина за проблеми с бойлера, включително липса на достатъчно гореща вода. Минералните отлагания също причиняват проблеми в бойлерите. Отлаганията могат да намалят ефективността на бойлера, като по този начин намаляват подаването на гореща вода в целия ви дом. Утайките могат да причинят и странни звуци от вашия бойлер, които се дължат на нагряване и избухване на утайката или натрупване на котлен камък върху нагревателните елементи.
  • Как да отстраняваме проблеми с бойлера: Проверете пилотната лампа, ако бойлерът работи на газ. Ако пилотната лампа не свети, уредът няма да произвежда гореща вода. Погледнете настройката на температурата, за да се уверите, че не е била намалена случайно. Ако смятате, че проблемът е в минералните отлагания, източете резервоара за вода, за да промиете утайките. Ако видите, че водата се събира на пода, обадете се на водопроводчик, тъй като резервоарът вероятно е протекъл и може да се наложи да бъде сменен от професионалист.
  • Как да избегнем проблеми с бойлера: Поддръжката на нагревателя за топла вода помага за ефективната му работа и предотвратява проблеми. Проверявайте редовно клапана за налягане. Периодично промивайте резервоара, за да отстраните утайките. От време на време оглеждайте резервоара, за да проверите за капки и течове, които могат да означават по-голям проблем.
  • Кога да се обадите на водопроводчик: Освен ако проблемът не се отстранява лесно, като например запалване на пилотната лампа или регулиране на термостата на бойлера, при проблеми с бойлера се обадете на опитен водопроводчик. Бойлерите могат да бъдат опасни, а ремонтите - продължителни, затова е по-добре да оставите работата на някой, който предлага професионални ВиК услуги.

Ако проблемите с бойлера причиняват локви вода на пода, предприемете няколко незабавни мерки, за да осигурите безопасността си. Ето какво трябва да направите:

  1. Изключете захранването на вашия бойлер. При електрически бойлер се уверете, че сте напълно сухи и носете чифт работни ръкавици, за да изключите прекъсвача, който управлява бойлера. За газов бойлер използвайте спирателния вентил в точката на свързване на уреда.
  2. Изключете водата, за да предотвратите допълнително изтичане. Можете да изключите вентилите към бойлера, ако те функционират правилно. Ако не е така, затворете главния вентил на водата в дома си, докато пристигне водопроводчик, който да оцени ситуацията.
  3. Преместете предметите далеч от бойлера.

ПОЛЕЗНО: СЪВЕТИ ЗА САМОСТОЯТЕЛНО ИЗВЪРШВАНЕ НА ВОДОПРОВОДНИ РЕМОНТИ

Справянето със собствените Ви водопроводни ремонти може да Ви спести пари, но една грешка може да Ви струва много повече и да доведе до щети в дома Ви. Имайте предвид тези съвети, ако планирате сами да отстраните водопроводен проблем:

  • Уверете се, че напълно разбирате проблема и начина на отстраняване. Ако не се чувствате комфортно с обхвата на проекта, вместо това се обадете на професионалист.
  • Осигурете всички консумативи и инструменти, необходими за целия проект. Нищо не е по-лошо от това да пристъпите към проекта, само за да установите, че ви трябва още нещо. Уверете се, че всички компоненти, които купувате, са точно пасващи и ще работят във вашата водопроводна система.
  • Изключете главното водоснабдяване на къщата, за да предотвратите големи щети от вода.
  • Носете стари дрехи. Водопроводните работи са мръсни.
  • Имайте предвид експертни ВиК услуги, в случай че проектът се обърне към по-лошо. Не се страхувайте да се обадите на водопроводчика, ако нещата се усложнят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай