Нужно е предварително елиминиране на рисковете

Нужно е предварително елиминиране на рисковете | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов се срещнаха с кметове на населени места в област Враца, информират от МВР.

"За хората в региона е важно да знаят, че извън конкретната ситуация, която създаде тревоги през последните два дни, целта на днешната работна среща беше да очертаем общата картина, като се запознаем на място със състоянието на водоемите и да подредим мерките по приоритет и степен на значимост. Така ще се планират дейности, за да не следваме рисковете, а да се постараем да ги елиминираме предварително", заяви Бъчварова на срещата в областната администрация на Враца с кметове на населени места от района.

На работното съвещание с областния управител и кметовете са обсъдени неотложни дейности, свързани с язовирите Рогозен- 1 и Бързина, както и прилагането на принципни решения, които да допринесат за преодоляването на нерешени от години въпроси за безопасността. На областния управител и кметовете на населени места е възложено да изготвят план с конкретни дейности и финансови разчети за профилактика на язовирите и планово прочистване на коритата на реките.

"Важно е да се отбележи, че неспазването на предписанията на държавните институции е увеличило риска при създалата се ситуация по поречието на р. Скът след обилните валежи", посочи министър Бъчварова.

Набелязаните на съвместната среща стъпки за превенция са следване на предписанията на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол; извършване на допълнително обследване на рисковете от експерти от „Напоителни системи" ; стриктно изпълнение без отлагане на необходимите мерки за гарантиране на безопасността на водоемите и на изготвените предписания, за неизпълнението на които са предвидени санкции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай