Новият патриарх вдига тост в "Шератон"

Новият патриарх вдига тост в "Шератон" | StandartNews.com

Новият патриарх ще вдигне наздравица за избора си на официален обяд в хотел "Шератон" на 24 февруари, научи "Стандарт" от организаторите. Вечерта събитието ще бъде отбелязано на прием в криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски". На самата интронизация в патриаршеската катедрала ще присъстват премиерът Бойко Борисов, парламентарната шефка Цецка Цачева, дипломати, депутати, гости от другите вероизповедания и миряни.

Патриаршеският избирателен събор ще е на 24 февруари в Синодалната палата. На него 142-ма делегати ще изберат един от тримата митрополити, посочени на 16 февруари от архиереите. Според разпространена от синода програма името на новия духовен водач на българите ще бъде обявено между 11,45 и 12,00 ч. От 12,10 до 13,20 ч. щe е интронизацията. В 14,00 ч ще е общата снимка на стълбите пред "Св. Ал. Невски". Интересен детайл е, че синодът прави акредитации за журналисти за тротоара пред Синодалната палата. Достъпът на медиите в сградата е забранен, както и контактът им с членовете на събора преди интронизация.

Петима се борят за трона

Интригата около кандидатите за бялото було се заплита. Най-късно на 16 февруари владиците трябва да излъчат помежду си с тайно гласуване тримата кандидати за патриарх. Засега от надпреварата са се отказали неофициално митрополитите Йоаникий, Йосиф, Григорий, Игнатий, Калиник и Дометиан. Очаква се те да внесат в синода и официален писмен отвод.

Вън от играта е също така болният и в напреднала възраст Симеон, който няма дори да участва в събора. От битката автоматично отпадат Николай, който е млад, и Амвросий, който няма достатъчен "стаж" като митрополит. Така в списъка на кандидатите остават Кирил, Гавриил, Неофит, Натанаил и Галактион. Съгласно канона обаче владиците може и да не приемат отвода на свой събрат, ако решат, че е достоен да кандидатства за бялото було. Според запознати със синодалните борби не е изключено и двете лобита - на Кирил и Николай, да се възползват от това правило и да вкарат в тройката "куц кон", т. е. непопулярен владика вместо избираем такъв, за да разчистят пътя на своя фаворит. Така че крайната комбинация от имена може да поднесе всякакви изненади. Засега се спрягат две тройки - Кирил, Неофит, Йосиф и Гавриил, Неофит, Галактион.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай