Новият кошмар на бандитите

Обвинителят не пропуска мач на "Левски", обича жена му да го вози

Новият кошмар на бандитите | StandartNews.com

Кандидатът на надеждата. Това са думи на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Румен Георгиев преди година, когато представи кандидата за шеф на следствието Евгени Диков. Георгиев уточни, че обвинителят от Върховната касационна прокуратура би могъл да мобилизира енергията, която има в българското следствие. Гласовете на кадровиците на Темида обаче не достигнаха на 58-годишния обвинител с малко, за да заеме поста. Професионалните качества, опитът и авторитета на Диков бяха оценени и от новия главен обвинител Сотир Цацаров, който преди броени дни предложи кандидатурата му за поста и.д. градски прокурор на София. Назначението на Диков бе гласувано от ВСС с впечатляващо мнозинство от 23 гласа. Той ще остане на поста до провеждането на конкурс за титуляр, след като досегашният Николай Кокинов подаде оставка заради СРС скандала в Банкя. Вероятно точно този скандал бе поводът малко след избора изпълняващият функциите градски прокурор на София Евгени Диков да обяви пред журналисти, че ще се пази с кого и къде се среща и какъв език използва. Предпазливостта му е странна, предвид открития му характер.

Колегите му твърдят, че е много комуникативен. В кариерата е пораснал постепенно, благодарение единствено на качествата си и никога не е разчитал на протекции. Професионалният път на завършилия юридическото си образование през 1980 г. в СУ "Св. Климент Охридски" Диков започва преди 33 г. Тогава става районен обвинител в Бяла Слатина и работата му е оценена. Награден е със сребърна значка на Съюза на юристите в България. Две години по-късно става заместник районен прокурор в Софийска районна прокуратура, където работи до 1989 г. Следващите три години е обвинител в Софийска градска прокуратура. Следва период от 10 години, през които Диков практикува като адвокат. През 2003 г. се завръща в съдебната система като следовател в Националната следствена служба. За работата си е награден с почетна грамота "Най-добър в професията" от Камарата на следователите в България. От 2006 г. до момента той е във Върховна касационна прокуратура, завеждащ сектор "Противодействие на престъпленията против личността и трафика на хора" в отдел "Противодействие на организираната престъпност". Автор е на методически ръководства за разследването на престъпленията "тероризъм" и "трафик на хора". По искане на посолството на Руската федерация в София част от текста на методиката за разследване на тероризма бива предоставена като отговор на въпросник за обобщаване на добрите практики в борбата с тероризма.

През 2007 г. Диков взема участие в съставянето на "Наръчник за борба с трафика на хора", издаден със съдействието на посолството на САЩ. Той е бил шеф на съвместни екипи за разследване на престъпления, извършени от организирани престъпни групи. Признание за успешната работа получава чрез поздравителен адрес от директора на Федералното бюро за разследвания на САЩ, както и чрез колективната награда "Фалконе", връчена за добра работа срещу организираната престъпност. От 2008 г. Диков е един от тримата прокурори, които разрешават всички контролирани доставки, провеждани на и през територията на България. През същата година е включен в Междуведомствена работна група по изготвяне на Национален план за противодействие на тероризма, приет от Министерския съвет същата година. В атестацията му са отразени и делата с "голям обществен интерес", наблюдавани и от Европейската комисия, по които Евгени Диков е работил като наблюдаващ прокурор във ВКП - сам и в екип с други прокурори. Сред тях са делата срещу Пламен Галев и Ангел Христов - т. нар. Братя Галеви, срещу групата на Йордан Тонов - Данчо Пръча във Враца, срещу групата на Будимир Куйович, срещу групата на Златомир Иванов-Баретата, срещу Веселин Данов и Иван Славков във Варна, срещу групата на Петър Стоянов - Сумиста и др.

Заради пъстрата палитра от дела, които показват, че кроткият на вид прокурор е кошмарът на бандитите, трудно е да се повярва, че отглежда цветя. Диков споделя, че жена му казва: "Аз съм до момента на разсадите. Оттук нататък грижата имаш ти". В своеобразната градина в апаратамента му е пълно с кактуси. Те са свещените цветя, до които се докосва само Диков и абсолютно забранени за двата померана, на които се радва семейството. Кученцата били три, но едното взела една от двете дъщери на Дикови да го гледа. Семейството обича пътешествията. Само преди седмица се върнали от Италия и вече мислят за нова дестинация. "Не обичам да шофирам, предпочитам да ме возят", смее се Диков. Лидия Дикова е известен столичен адвокат, който се занимава с граждански дела. И двете им дъщери са наследили професията на майка си. Виолета е вече девет години адвокат и е специалист в областта на вещното, дружественото и трудовото право. По-малката дъщеря Дарина пък е едвокат едва от година и половина, но вече има успехи. Евгени Диков обича да гледа футбол. От дете е луд фен на "Левски". Като студент е играл волейбол и до ден днешен е останала любовта му към този вид спорт. Още повече, че нашите национали му дават повод за радост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай