Новите секссимволи: С брада и брадва

Новите секссимволи: С брада и брадва | StandartNews.com

Аръков и Захариев последваха световния пример на дървосекачите

Тези неща стават през около десетина години. Изведнъж по улиците започват да се появяват нови типажи мъже, първоначално осмивани и скандализиращи, като при всеки авангард. Обикновено имитират някоя суперзвезда: да кажем Дейвид Бекъм или други законодатели на новата мода. С течение на времето обаче конформизмът налага своето: странните типове започват да стават все повече и повече и накрая установяват мнозинство. Така беше с модата на метросексуалните мъже. Спомнете си как преди близо 10 години изведнъж тесните дрехи, мъжките чантички, махането на космите от цялото тяло и куп други насочени срещу мъжествеността процеси изведнъж се превърнаха в мания. Метросексуалните типове организираха истински козметичен бум и внесоха равнопоставеност между половете поне по отношение на часовете, прекарани пред огледалото. Едва ли има по-класически пример за метросексуален мъж от Кристияно Роналдо; гелосаната прическа, гладко обръснатото лице и леко оскубаните вежди го превърнаха, за добро или за лошо, в еталон.
Лайфстайл сайтове и медии в последната седмица обаче дружно подеха новината на десетилетието, поне що става дума за стил: ерата на метро мъжете приключи. И ги замени нов, радикално-екстремен тип. Този типаж се нарича лъмбърсексуален (от Lumber - дърво. Идеята е, че мъжът е тип "горския", дето сече с брадви дърветата и хич не му пука от нищо). Модата, както обикновено, тръгна от Западна Европа, но вече бързо се разпространява и у нас. Няколко са отличителните белези на "дървосекача": голяма гъста брада, карирани ризи като от началото на 90-те, мъжкарска визия, съчетана с добри доходи, както и високо IQ.

Актьорите адаши Иво Аръков и Ивайло Захариев се оказват първите родни примери от братството на лъмбърсексуалните.
Аръков го докара на прическа и брада още с появата си в "Образцов дом", предусещайки, че иде новата вълна от мачовци, за която се говори едва от месец. Брадата промени тотално Иво - преди имаше момчешки колежански вид, на хубавец, който тъкмо навлиза в живота, и леко отнесен романтик. Когато от "метро" стана "лъмбър", Иво обаче моментално качи годините: сега изглежда по-сериозен, по-силен, по-голям мъжкар, който допълнително увеличи и без това силната си магнетична аура спрямо жените.

Ченгето от "Под прикритие" Марто също се подвизава като лъмбърсексуален отскоро - пусна си брада и се зареди с дузина карирани ризи. Това разкри съпругата му Миряна. "Два пъти днес срещнах из нета "лъмбърсексуален" и прочетох какво е. Минути по-късно Ивайло

нахлу вкъщи брадясал, с окаляни кубинки, раздърпан пуловер

разпасано яке и видях какво е. Преди малко му сортирах ризите за пране и помирисах какво е", написа тя шеговито във профила си. Иво споделя, че скоро научил за новата мода и му идва отвътре да бъде лъмбър. Дидо от Д2 години наред си беше в крак с този стил, без той още изобщо да бе настъпил. Атрактивният вокал не обича да ходи гладко избръснат и залага на мачовска визия още откакто пое групата след Дичо.
Тотален лъмбър мъж е Георги Станчев от "Х фактор". Ако му дадеш зелени дрехи и се абстрахираш от страхотното му пеене, спокойно можеш да го сбъркаш с горския.

Но да си лъмбър не е само въпрос на брада. Ето още няколко специфични детайла.
Лъмбър мъжът е дивакът на града. Пристига, за да детронира метросексуалните. Не е от ония баш българи, които подиграват метротипажите, че били "женствени", "хомосексуални" и т.н. На дървосекача просто не му пука. Той е като току-що излязъл от гора с борови дървета, брадясал, грубоват, с дебели кубинки и памучни карирани ризи. Това обаче не е "назад към природата". Лъмбърите са усвоили част от маниерите на метромодата и все пак се поддържат добре. Това че са брадясали и с кубинки не значи, че лъхат на пот и алкохол. Новият вид "градски дървар" (lumberjack), както го наричат, вече масово се среща по улиците на Бруклин или Берлин. Именно германците имат особен принос за появата му. Тъй като берлинските хипстъри от няколко години залагат именно на тази визия. Какво можем да кажем за профила му? Лъмбърсексуалният мъж работи в сферата на новите технологии и получава прилична заплата. На раницата на гърба си той носи лаптоп, таблет, скъпа техника. "Мина времето на впитите в тялото дрешки, издължените почти женствени силуети", анализира феномена и стилистът Джефри Брюйер. "Сега тенденцията е към по-широки обеми, груби материи, животински кожи и джинси от суров деним", добавя той. Друг елемент, характерен за облеклото на новия тип мъж, са панталоните с навити крачоли, откриващи глезените през лятото, канадка през зимата, обувките "Тимбърленд" и памучните карирани ризи... изобщо всичко, което беше на мода през 90-те.

Зад грубоватата си външност лъмбърсексуалният прикрива изтънчена натура: той носи брадата в комбинация с гелосани коси, има културни интереси и обича домашно приготвената храна, която отговаря на природосъобразния му начин на живот. Предпочита да се шляе из улиците, вместо в бутиците с маркови дрехи. Цялото изкуство на лъмбърсексуалния мъж е в това да си дава вид, че изобщо не се интересува от начина, по който се облича, твърдят още фешън наблюдатели.
За най-ярък представител от новото поколение се счита Раян Гослинг, любимият на Ема Мендес. За първообрази на лъмбърсексуалните са признати също Джордж Майкъл и Дон Джонсън.
Други видни представители са актьорът Джо Манганиело ("Истинска кръв"), Джаред Лето, австралиецът Хю Джакмън и британецът Чарли Хънам ("Огненият пръстен").

Тези мъже обичат да се поддържат, макар да изглеждат небрежни. Номерът е да се постигне груб вид, но зад фасадата да се крие добре пресметнат стайлинг.

Преди няколко дни се появиха и списъци с най-подходящи подаръци за лъмбърсексуалните по Коледа. Това са олио за брада, шише от неръждаема стомана, в което да си сипва уиски, наръчник за оцеляване сред природата, кленов сироп, брадвичка, кафемелачка, войнишко канче, дървена поставка за бира, балсам за лице.
Жените естествено не са безучастни и вече коментират в сайтовете, специализирани за нежния пол:

"Излизаш ли с лъмбърсексуален?"

е нещо като тест, с който се развеселяват. "Ако всеки път, когато понечите да си купите нещо от мебелния магазин, а той предлага да ви конструира желаното от вас и след няколко месеца го получавате, значи е лъмбърсексуален. Когато тръгнете към супермаркета за босилек, той ви спира с думите: "Няма нужда. Аз отглеждам мой собствен" и ви сочи саксийката. Поемете ли по някоя туристическа пътека, ще ви изненада с познанията си къде точно растат там дивите къпини. Брадата му изглежда дълга, пухкава и занемарена, тъй като не се е гледал в огледалото от дни. И знаеш ли защо? Защото огледала не се срещат в природата", забавляват се дамите с темата.
Проучванията вече показват, че мацките си падат по брадатковци, защото създават усещането за зрялост, тестостерон и приятна агресивност. 86 процента от жените намират мъжете с брада за сексуално привлекателни. Те също така издават сигнали, че биха били по-добри бащи, което също много се харесва на нежния пол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай