Нови съкровища в храма на Рамзес ІІ

Ниши с дарове открити в стените на комплекса

Нови съкровища в храма на Рамзес ІІ | StandartNews.com
  • Ниши с дарове открити в стените на комплекса

Нови съкровища в знаменития храм на фараон Рамзес Втори в Абидос откриха египетски и американски археолози. Те намериха неизвестни досега части на храма, в които се натъкнаха на ритуални дарове, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира прессъобщение на египетското министерство по въпросите на паметниците на културата. Погребалните дарове са включвали храна, таблички с името на Рамзес, умалени медни копия на строителни инструменти, глинени съдове, изписани с йероглифи и овални точила от кварцит.

Освен това археолозите са открили фундамент и фрагменти от стени на десетки големи складови помещения, които са били съставна част от храмовия комплекс. Новите разкопки съществено променят представата ни за това как е изглеждал храмовият комплекс в Абидос в епохата на Новото царство, когато е достигнат върхът на могъществото на Древен Египет.

Интересното в случая е, че в стените на тези помещения са били разкрити малки ниши, в които били скрити различни дарове, сред които черепи и кости на свещени бикове.

Намерени са и приношения, които се отнасят към значително по-късна епоха - тази на Птолемеите. Находките говорят за това, че храмът и самата фигура на Рамзес Втори са били обект на поклонение хиляди години след смъртта на фараона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай