Нови открития за кафето. Пречи или не?

Какво казва опитният кардиолог

Нови открития за кафето. Пречи или не? | StandartNews.com

Кардиологът от руски произход доктор Тамаз Гаглошвили разкри опасно или не е  да се пият по 3 чаши кафе на ден.Той отбелязва, че това е много здравословна напитка и даде за пример резултатите от проучване, проведено от учени от Обединеното кралство.

 „Те стигнаха до извода, че пиенето на до три чаши от тази напитка на ден оказва положителен ефект върху сърцето и неговия ритъм. Твърденията, че напитката е опасна за сърдечно-съдовата система, нямат нищо общо с реалността “, казва лекарят.

Според него някои хора наистина не понасят тази напитка и развиват аритмия, но те са малцинство.

3 чаши кафе на ден

Можете да усетите нейния благоприятен ефект при редовна употреба на 3-4 чаши дневни. Научните изследвания потвърждават следните полезни свойства:

Увеличаване продължителността на живота - противно на противоположното мнение, тази напитка укрепва кръвоносните съдове и нормализира работата на сърцето, поради което се счита за добра профилактика на инсулт и инфаркт. Временното и леко повишаване на кръвното налягане, провокирано от нейната консумация, прави кръвоносната система по-устойчива.

 Тонизиране и насищане на тялото с енергия - кофеинът подобрява паметта, ободрява и предотвратява чувството на умора. Всъщност той не дава прилив на сила, както се смята, а стимулира мозъка да използва наличните енергийни резерви. След като ефектът от кофеина изчезне, човек се чувства уморен, така че трябва да си дадете възможност да си починете. Въпреки това за известно време напитката определено подобрява вниманието и концентрацията.

Предпазване от диабет - напитката значително намалява устойчивостта на тъканите към инсулин, следователно намалява риска от развитие на диабет. За този ефект са отговорни полифеноли, флавоноиди, лигнани и други антиоксидантни вещества.

Възстановяване на функцията на черния дроб - напитката не може да замени лечението, но ще послужи като добра превенция на много заболявания. Има противораков ефект - според някои изследвания кофеинът може да провокира рак. Но съвременните проучвания обаче показват, че психостимулантът, напротив, намалява риска от онкологични заболявания на черния дроб, на женската и мъжката полова система.

Предпазва от болестите на Паркинсон и Алцхаймер - според статистиката тези, които често пият напитката, се разболяват много по-рядко от болестта на Паркинсон от останалите. Що се отнася до форма на деменция като Алцхаймер, напитката пречи на производството на протеини, които заместват здравата тъкан в мозъка. Освен това хората, които често я консумират,по-рядко страдат от сенилна деменция.

 Кафената напитка има диуретичен ефект, но колкото повече я пиете, толкова по-слабо изразен ще бъде той. Тя също така стимулира храносмилателния тракт, намалява нивото на пикочната киселина и предотвратява образуването на камъни при холелитиаза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай