Петък,

Новата дата на шествието „София Прайд 2014" е 5 юли

От: Администратор -
A
A
A

София. Доброволческият организационен комитет на „София Прайд 2014" е уведомил общината, че възнамерява да проведе седмото си шествие на 5 юли, съобщиха организаторите. Правозащитното шествие първоначално бе планирано за 21 юни, но организаторите го отложиха в знак на съпричастност с трагедията във Варна и региона.

Запазват се първоначално планираните начален час и място – 17 ч. на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина.

Миналата седмица шествието бе отменено във връзка с трагедията във Варна и региона, причинена от силни дъждове и бурен вятър. Организационният комитет на „София Прайд 2014" призова българската общественост към солидарност и участие в бдарителските инициативи в помощ на бедстващите хора там.

София Прайд е шествие, целящо да привлече вниманието на обществото върху проблемите на гражданите с различна от хетеросексуалната ориентация. ЛГБТИ хората (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансполови и интерсексуални) са обект на дискриминация, заплахи и насилие в България, като често им се отказват неотменими граждански и човешки права единствено на основата на половата им идентичност и сексуална ориентация. Ежегодното шествие и съпътстващите го културни инициативи имат за цел да дадат видимост на тези хора и да покажат, че ЛГБТ хората са като всички останали и заслужават равностойно място в обществото.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички