Нова търговия: Носят до вкъщи сирене от Сърбия

Нова търговия: Носят до вкъщи сирене от Сърбия | StandartNews.com

Въпреки голямото разнообразие от стоки и уж не скъпата храна все по-често ходим на пазар в Гърция и Сърбия. Оказва се, че при съседите е два до три пъти по-евтино, отколкото в България. Анализите показват разлики в цените не само на стоките, но и на услугите. Така напоследък се роди и нова мода в туризма - разходка за шопинг.

Нашенци всеки ден купуват хранителни стоки, зеленчуци и перилни препарати от Пирот и Серес

Сръбската скара и гръцкото сирене вече могат да се доставят и до дома ни. Предприемчиви българи завъртяха страхотен бизнес с по-качествените сръбски и гръцки стоки, които продават на българи. Всеки ден няколко микробуса тръгват от различни краища на България към Сърбия и Гърция, за да пазаруват стоки по заявка. А заявките се приемат предния ден по телефона. Търговците искат от клиентите си точна марка на хранителния продукт и количество. Стоката се плаща при доставката. Плюс 10% от стойността й. Това е комисионата за осигурения пазар и пресни продукти. Според клиентите в Сърбия и Гърция излиза много по-евтино снабдяването със захар, яйца, краве сирене, лютеница, кори за баница, шоколад и бисквити. Изгодно можете да си напазарува прах и омекотител за пране или тигани. Освен за храна в бутиците на Ниш може да се купят по-изгодно и дрехи. Освен маркови, които в София държат високи цени, на сръбския пазар има и изключително много местно производство, което обаче не отстъпва по качество на известните марки. Разликата е с цели 25%. Основно българите предпочитат да пазаруват обувки и платове при сърбите.

В Ниш може да се ползват изгодно дори и зъболекарски и козметични услуги. Цените на месните и млечни продукти, олио и масла не се различават от тези в София, но често качеството е много по-добро. Перилни препарати и омекотители масово се пазаруват и от Гърция отново заради качеството. Потребители твърдят, че на българския пазар дори и най-скъпото веро и прах са разредени и с ниско качество в сравнение с тези, които се продават при гърците.

Изследване на Съюза на сръбските икономисти показа, че цените на хранителните стоки, изчислени в евро, са по-ниски в Сърбия, отколкото в другите страни в региона, а Белград е най-евтината столица. Сравнени са цените на 28 стоки в балканските столици на три нива: квартални минимаркети, супермаркети и дискаунт вериги. Изследването показва, че Загреб и София са най-скъпите столици на Балканите, плътно следвани от Атина и Букурещ. По откритите пазари в Димитровград, известен сред нашенци и с българското си име Цариброд, Пирот и Ниш, може да се снабдите с евтини домати, краставици, картофи и всякакъв род зеленчуци местно производство

. С дини и пъпеши изобилства районът на Поморавието с градовете Враня и Лесковац. В този район също много приятелски семейства отиват на разходка да хапнат плескавица и да си кажат наздраве със сръбско пиво и ракия. Пътуването с кола по маршрута София-Ниш-София също излиза евтино. Общо е почти колкото до Пловдив - 320 км в двете посоки.

От българската столица до Пирот разстоянието е по-малко - 80 км в едната посока. Съботният ден традиционно се посвещава на уличния пазар, който е подобен на Женския пазар в София, но от преди реконструкцията му. Зеленчуците и плодовете на откритите пазари често са по-евтини, отколкото в България, а добре върви и пазарлъкът. Там може да се купи всичко - от електроуреди, домакински инструменти до натурално произведени плодове и зеленчуци. Много българи съчетават например съботна разходка в Солун с изгодно пазаруване.

Освен вече споменатите перилни препарати най-търсените стоки от нашенци са зехтинът, маслините и сезонните плодове, като портокали и мандарини са в пъти по-евтини, отколкото в България. В южната ни съседка кутия от 5 литра качествен зехтин се предлага в гръцките села до границата за 11,80-12,50 евро, докато в България здравословният продукт все още е от стоките в категорията лукс. Нашенци пазаруват и прясна риба от пазарите в Ксанти и Кавала. В последно време търговията през границата набира темпове и става все по-актуална и модерна. Според редица наблюдатели популярната куфарна търговия от зората на демокрацията се завръща в един по-европейски вариант.

Куфарната търговия с Турция пак тръгна

Търговците с куфарите по границата с Турция все по-често се забелязват. Независимо от имигрантската вълна българите от Хасково и региона масово пазаруват на едро при турците. Цените на дрехите и козметиката са до три пъти по-евтини от предлаганите на родния пазар, често стоки, произведени тъкмо в Турция. Привлекателен е и Истанбул. На територията на мегаполиса има повече от 90 луксозни мола. Цените обаче са далеч по-ниски от тези на моловете в София и големите градове у нас.

Представени са всички известни световни марки, както и качествени турски стоки. Като се добавят към това и впечатляващите отстъпки, гарнирани с пословичната турска любезност - дори и най-неподатливите на шопинг не могат да устоят. Куфарната търговия пък процъфтява в малките магазинчета и селата в европейската част на Турция, където всекидневно българи осъществяват същинския алъш-вериш с местните. Пазаруват се от подправки, локум, баклави през турски дънки, блузи и палта до ефирни шалове, наргилета и бижута. Тук основното правило, разбира се, е да се пазариш. Всъщност пазарлъкът върви почти във всички балкански държави с изключение на България, където тази традиция като че ли е малко позабравена, коментират търговци.

Връщат ДДС-то при покупки над 150 евро

Малцина българи знаят, че имат право да възстановят платеното ДДС на границата със Сърбияq преди да се приберат в България. Това важиq ако купувате по-скъпи стоки от западната ни съседка. Според разпоредбите на сръбския Закон за ДДС право на възстановяване на данъка имат всички чужденци, които са купили стоки на стойност на 150 евро. Това може да стане в срок до 3 месеца от датата на покупката. Връщането на налога се реализира само при попълнен специален формуляр (REF 4), както и въз основа на предоставени оригинални касови бележки за купената стока. Според информация от митническите служби в Сърбия обаче малко са българските граждани, които се възползват от тази възможност - само за някои по-луксозни и маркови дрехи, часовници, бижута, лаптопи, телевизори и велосипеди. Голям плюс пък е, че ако сте купили от Сърбия продукт в гаранция и с него възникне проблем, може да потърсите съдействие от българското представителство или просто да се разходите няколко километра до магазина на съседите.

За лекарства се ходи в Румъния

Много от жителите на крайдунавските градове и селата в Мизия отскачат до съседна Румъния, за да си набавят лекарства. Причината е, че при северните ни съседи голяма част от илачите са на по-ниска цена от техните аналози в родните аптеки. В Румъния по-евтино се купуват и някои основни стоки за дома, дрехи и обувки. Брашното, особено царевичното, също е по-евтино от това в България. Румънското вино също е много хубаво и по-евтино от родното. В ресторантите и кафенетата също може да се хапне вкусно и евтино.

Македонци и сърби идват за коли у нас

Македонците и сърбите са едни от най-добрите клиенти на пазара за стари автомобили у нас. По борсите в Дупница, Перник и на тази в Горубляне все по-често се забелязват западните ни съседи, които предпочитат да си купят кола втора ръка от България. Храните и облеклата обаче при тях са по-евтини и рядко пазаруват от нашите магазини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай