Нова махала заприлича на Венеция, евакуираха над 300 души

Нова махала заприлича на Венеция, евакуираха над 300 души | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорското с Нова махала, заприлича на кална и мътна Венеция в четвъртък. От придошлата Тунджа, минаващия през селото канал преля и улиците плувнаха в един човешки бой вода, а в центъра се образува истинско езеро с дълбочина няколко метра.

„За щастие няма пострадали, но се наложи да евакуираме 250-300 души от наводнените къщи", каза кметът на общината Косьо Косев. Хората били извозвани с лодка с двама спасители, един високопроходим камион от Гражданска защита и пожарна кола от Гурково.

Първи се изнесли от ромската махала, с коне, с каурци, която е най-пострадала и в не можело да влезе нищо. Някои от по-паянтовите къщици били срутени от пороя. Други 50-60 души били изведени от къщите си от ромската махала в Николаево, която също е край реката.

Повечето от мокрите и измръзнали жени, деца и възрастни хора са потърсили помощ при близки и познати в Николаево и в други селища. Около 70-80 души са били настанени във физкултурния салон и една общинска сграда в общинския център Николаево.

„Осигурили сме отопление и легла, ще приготвим и вечеря, колкото и да са ни оскъдни средствата", увери кметът Косев. Той благодари на БЧК и на други дарителски организации, които са докарали 200 хляба и хранителни продукти, но не скри, че ако критичната ситуация остане още няколко дни, ще имат нужда от допълнителна помощ – от постелъчен инвентар, от топли дрехи и храни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай