Нов скандал с Банкси

Нов скандал с Банкси | StandartNews.com

Около загадъчния уличен артист Банкси отново се оформи скандал. Негов графит, изобразяващ гълъби, бе унищожен от общински служители. Причината е, че получили оплакване срещу "расистката" творба, която била обидна. Графитът в британския град Клактън-он-сий оценяван на 400 000 паунда, се появил тази седмица. Гълъбите държали табелки на една, от която пишело: "Върнете се в Африка", докато друга, по-екзотична птица, ги гледала. Хората от местния съвет, които са премахнали стенописа, не знаели, че това е произведение на най-популярния графити артист.

Художникът, чиято самоличност е дълбока тайна, публикувал снимки на графита в официалния си уебсайт, което свидетелства за автентичността на произведението. Но докато творбата бъде обявена там, стенописът вече бил премахнат. Съветът дори поканил Банкси да се върне до Клактън, за да нарисува друг графит. Там със закъснение осъзнали ползите от туристите, които биха идвали да видят творенията на тайнствения автор. Говорителка на Банкси каза, че художникът няма да коментира повече случката със стенописа в Клактън.

Творбите на Банкси имат много фенове по света и често в тях има политически изявления. Темите му са глобалното затопляне, войните, видеонаблюдението и лошите условия на труд. Негови работи са били изрязвани от стените и продавани за стотици хиляди лири.

През август графит на Банкси се появи на стената на младежки клуб, който е трябвало да бъде затворен. Но след като произведението е продадено за 400 000 паунда, парите спасяват клуба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай