Нов храм в Пловдив за мощи на Йоаким и Анна

Раздадоха над 50 000 иконки, докоснати до светините

Нов храм в Пловдив за мощи на Йоаким и Анна | StandartNews.com


Смолян/Пловдив. В Пловдив ще бъде вдигнат нов храм „Св. Йоаким и Анна”, който ще съхранява иконата с вградени мощи на родителите на Богородица. В него утеха и спасение ще могат да търсят бездетни семейства. Известно е, че мощите на двамата светци помагат на двойки, страдащи от безплодие, тъй като самите родители на Дева Мария дълго не са имали деца. До вдигането на храма, което ще отнеме време, иконата с чудодейните мощи ще бъде изложена в митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив,  съобщи за „Стандарт” владиката под тепетата Николай.

По негова покана в България за седмица от Кипър гостува църковна делегация, която донесе за поклонение мощите на Йоаким и Анна. Изненадващо за домакините, митрополитът на Тамасу Исайя дари на Пловдив икона на двамата светци с вградени частици от мощите.


Вчера за последен ден светините бяха изложени за поклонение в храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян. Хиляди жители и гости на родопския град се стекоха в църквата, която пловдивският митрополит благослява да бъде изографисана с цялото великолепие на православния канон.  Владиката разказа на гостите си от Кипър, че храмът в сърцето на Родопите е построен от семейство Тодор и Здравка Баткови, на които молитвено пожела здраве и благословени от Бога успехи.
Час преди литургията камбаните призоваваха миряните.

Службата оглави Исайя в съслужение с митрополитите Николай Пловдивски и Игнатий Плевенски, както и с епископите Антоний, викарий на владиката за Европа и Григорий, игумен на Троянския манастир. Преди да замине за Берлин, Антоний бе митрополитски наместник на Смолянска духовна околия, която е в границите на Пловдивска епархия. Епископът бе посрещнат с голяма радост от десетки миряни, които го наобиколиха да си поприказват още щом той пристигна в събота вечер.


За целия едноседмичен престой на мощите в България са били раздадени над 50 000 иконки, докоснати до светините.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Цецо
Коментирай