Нов БГ генерал командва американците на "Ново село"

Нов БГ генерал командва американците на "Ново село" | StandartNews.com

Командирът на Втора механизирана бригада в Стара Загора бригаден генерал Костадин Кузмов ще командва тактическото учение "Ответен удар-2016", което ще започне идната седмица на база "Ново село", източно от Сливен. Генерал Кузмов пое старозагорската бригада на 1 април тази година. Преди това той бе зам.-командир на 68-ма бригада специални сили в Пловдив. "Ответен удар-2016" на практика е учение за сертифициране на моторизирана пехотна батальонна група от състава на българските Сухопътни войски.

Ако учението мине успешно, личният състав на батальонната група може да изпълнява и мисии зад граница. В българо-американското учение ще се включат наши танкове Т-72 и бойни машини на пехотата, както и американски танкове М-1, научи "Стандарт". Междувременно на база "Ново село" вече започна българо-американската подготовка "Джоинт трейнинг-1", в която се включват общо 250 американски рейнджъри от състава на сухопътните сили на САЩ.

Сред участниците обаче няма морски пехотинци. В момента те провеждат учение в Румъния и в края на април идват в България, където заедно с българските военнослужещи ще участват в съвместни обучения. Целта на предварително планираните съвместни подготовки и учения с участието на военнослужещи и техника от българските и съюзнически въоръжени сили е да се поддържа Българската армия в добра бойна готовност.

В резултат на провеждането им се постига по-висока оперативна съвместимост със съюзниците от НАТО, казаха от нашето Министерство на отбраната. Американските морски пехотинци ще се включат в съвместно учение у нас под наименованието "Платиниум лайън".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай