Нощно къпане погубило влюбените удавници (ОБЗОР)

Нощно къпане погубило влюбените удавници (ОБЗОР) | StandartNews.com

Водорасло доказва дали 23-годишната полякиня не е убита

Двойката поляци, които изчезнаха от Златни пясъци, са по-скоро удавници, смята главен инспектор на ОД на МВР във Варна Николай Калчев. "Не очаквам да се намерят улики за престъпление, телата са се мятали от вълните, удряни са в скали, експертизата ще го покаже", признава полицейският шеф. На територията, където са намерени 23-годишната Йоана Станик и 26-годишният Максимилиан Марек - в Бургас и Добрич, са образувани досъдебни производства. За момичето то е "за убийство срещу неизвестен извършител", обясниха от Окръжна прокуратура в Бургас. За Макс е образувано досъдебно производство за самоубийство в Районна прокуратура Каварна, каза за "Стандарт" говорителят на Окръжна прокуратура-Добрич Милена Любенова.

Няма нищо необичайно телата на удавените на "Златните" Йоана и Макс да са поели в различни посоки - тя на юг, той - на север, обясняват експерти. 23-годишното момиче изплува на 17 септември край ваканционното селище "Оазис" в Лозенец. Тялото на любимия й пък бе забелязано от рибар 6 дни по-рано в местността Зеленка край Калиакра.
Влюбените полски студенти изчезнаха безследно в нощта на 6 срещу 7 септември. Те са били на почивка в хотел "Златният рог" на Златни пясъци. Преди да потънат в морето, купонясвали със свои сънародници в клуб "Мъпет". После

тръгнали да посрещат изгрева

Приятелите им ги видели последно в 2 ч след полунощ на 7 септември. Според една от версиите влюбените са се втурнали на нощно къпане, където са намерили смъртта си. Удавили са се, а вълните са ги завлекли в различни посоки. Изплуването им от дъното зависи от теглото, от посоката на вятъра, която е различна в зависимост от синоптичната картина, обясняват експертите. Най-вероятно момичето, което е с по-леки кости и телосложение, е изплувало веднага на повърхността и за повече от 10 денонощия е стигнало чак до Лозенец, обясниха пред "Стандарт" специалисти от Института по океанология във Варна. Средната скорост на теченията е 15-20 см/сек и за този период тялото изминава нормално това разстояние. Момчето е с по-голямо тегло и сигурно е останало на дъното, но не повече от 2-3 денонощия, докато по-силна вълна го е повдигнала и течението го е завлякло до Калиакра. При удавяне по-близо до брега морето по принцип повлича удавниците на север, обясняват още експертите.

Сложна и специфична експертиза ще установи дали Йоана е била убита, или е жертва на нещастен случай, обясниха криминалистите от Бургас, които разследват случая. Става дума за изследване, което бе приложено и в случая с медицинската сестра Валентина Иванова. "Когато трупът е в напреднал стадий на разлагане, както е в конкретния случай с Йоана Станик, видими следи от насилие е невъзможно да бъдат установени, дори и да ги има. Затова има специфичен метод, чрез който можем да установим с абсолютна сигурност дали момичето е починало от удавяне, както се предполага. Процедурата обаче е по-бавна и се изисква време", коментираха запознати с разследването. От Окръжната прокуратура в Бургас вече са разпоредили допълнително изследване, което се прави с биологичен

материал от бъбреците и белите дробове

Ако Йоана се е удавила, в пробите трябва да бъде открит морският микроорганизъм диатомей. Ако обаче той липсва, разследващите ще трябва да тръгнат в посока убийство. Очаква се резултатите да станат ясни до седмица. Иначе аутопсията, извършена в бургаската болница, не е установила следи от насилие. Резултатите от ДНК експертизата на любимия й Макс пък трябва да излязат най-рано след десетина дни, обясни пред "Стандарт" говорителят на Окръжна прокуратура-Добрич Милена Любенова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай