Нощно бдение за Богородица в Роженския манастир

Нощно бдение за Богородица в Роженския манастир | StandartNews.com

Българи и гърци пеят заедно на Божията майка

Изнесоха с литийно шествие чудотворната икона "Портарница"

На 8 септември Православната църква чества Рождество на Пресвета Богородица. На тази дата Роженският манастир отбелязва своя храмов празник. За втора година там се отслужва всенощно бдение - такова каквото има на Света Гора в Атон. То започва в 20 часа още на 7-ми. Докато чакам да удари часът, разглеждам Светата обител. Според историците манастирът е съществувал още през XIII в., когато цялата Мелнишка покрайнина е била управлявана от деспот Алексий Слав, племенник на българския цар Калоян (1197-1207).

В храма се пази чудотворната икона на Божията Майка "Портарница", която е реплика на прочутата чудотворна св. Богородица, охранявала портите на Иверския манастир на Св. Гора. На нея са изобразени сцени от историята на спасяването й от иконоборците в Цариград и посрещането й на св. Гора. Надписът сочи, че е зографисана "от ръката на Яков, монах Иверски", в 1790 г., а е била поръчана заедно със специалния кивот от кожарския еснаф в Мелник.
По това време Роженският манастир е бил метох на Иверския манастир. С иконата два пъти в годината се прави литийно шествие, именно на едното станахме свидетели вчера.

Дворът на манастира не е голям, но пък там расте над 200-годишна лоза, която е отрупана с плод.

В навечерието на празника в манастира е оживено, защото в организацията са се включили и много млади хора. Бдението започва в 20 часа, като то бе обявено от Неврокопския митрополит Серафим. Преди да оглави епархията, той бе и игумен на Роженския манастир. В службата се включи и сегашният игумен архимандрит Епифаний.
За бдението специално от град Кърдица, Гърция, бе дошъл църковен хор, за да участва заедно с певците на Неврокопска епархия от хор лйером "Неофит Рилски" в среднощното богослужение. Интересното е, че и двата хора са ръководени от протопсалт Йоанис Папахронис.

Потопихме се в атмосфера на единство и единомислие, която единствено Църквата дава на света. Без да могат да се разбират, и българи, и гърци пяха заедно на Майката Божия, за да покажат, че пред вярата и любовта граници няма - нито езикови, нито национални, нито държавни. Защото, казват духовниците, Православието е чуждо на етнофилетизма, който е обявен за ерес.

Всенощното бдение приключи към 4,30 часа сутринта, само 4 часа по-късно започна и светата Литургия. Храмът и манастирският двор се изпълниха с десетки християни. В края митрополит Серафми произнесе похвално слово за Божията Майка. А после от храма бе изнесена древната чудотворна икона на Божията Майка, която стотици години вече дава живот, радост и благодат на всички, дошли при нея с покайна молитва. Митрополит Серафим отслужи водосвет и поръси за здраве миряните.

За празника бяха пристигнали и деца от група "Боляри" в гр. Мелник. "От малки трябва да знаят християнските ценности", каза учителката Юлия Филипова. Питам преподавателите дали смятат, че изучаването на религия трябва да бъде въведено като задължителен предмет в училите. "Аз мисля, че трябва да се въведе", казва Юлия Ганджилова. И добавя, че християнството учи само на добро, би могло да допринесе за доброто развитие на децата и за техния бъдещ мироглед.
Разходката на децата до манастира не е случайна, а е традиционна. Защото учителите им са на мнение, че в църквата децата се учат на смирение и доброта.

Така деца, младежи и възрастни заедно посрещнаха празника на Рождеството на Божията Майка - в среднощна молитва, която продължи повече от 6 часа. Всички се обединиха около вярата, която е жизненоважна за спасението на човешката душа. Около любовта, която е дълготърпелива, пълна с благост, която не завижда, не се превъзнася, не се гордее, не безчинствува и не дири своето, която не се сърди, зло не мисли, всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява. И около надеждата, която остава дори и след най-тежките изпитания.

Делата ни да са отговор на Божия дар

Из словото на Неврокопския митрополит Серафим

Раждането на Св. Богородица наистина изпълни цялата вселена, целия свят, цялото творение с радост, защото нейното раждане предвъзвести раждането в света на Спасителя.
Радостта, която св. Богородица донесе, никога няма да се отнеме от света и от човеците, тя продължава и днес ще продължава през всички дни до свършека на света. Защото Св. Богородица никога няма да ни изостави, но винаги ще бди и ще ни закриля и ще ни помага във всичко.

Добре е да помислим, ако тя непрестанно ни дарява с тази небесна, неизказана, несравнима с нищо земно радост, то дали пък нашите дела, нашият живот е достоен отговор на този велик дар, който Бог ни е дал, и дали с нашия живот доставяме и ние радост на Божията Майка. Можем и да правим това, и както казва Господ, това не е никак трудно, защото Негово иго е благо, бремето му е леко и Неговите заповеди не са никак трудни, а изпълнението на Неговите заповеди, спазването на Неговото слово е онзи път, по който ние можем да отговорим достойно и по който можем и ние да зарадваме Божията Майка. Иначе с нашите грехове, с нашите страсти, с нашата злоба помежду ни, омразата, която повече отколкото любовта пребъдва между нас, ние само я оскърбяваме, въпреки че и нанесените от нас много огорчения, Майката Божия няма да ни остави и винаги ще се грижи за нас и ще ни помага. Трябва силно да вярваме в това, но и всеки един трябва да се старае да променя себе си, да изправя себе си, да усъвършенства себе си съгласно Божието слово, за да можем наистина да бъдем и Христови сродници и приятели...

Радостта, която Майката Божия дарява, нека стане причина и подтик за промяна в живота на всеки един от нас за стремеж към усъвършенстване и към изпълнение на Божиите заповеди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай