Норвегия покрепя НПО сектора с 12 милиона евро

Норвегия покрепя НПО сектора с 12 милиона евро | StandartNews.com

Варна. "Норвегия ще отпусне 12 млн. евро за подкрепа на неправителствените организации (НПО) и гражданския сектор в България", съобщи във Варна посланикът на Кралство Норвегия Н.Пр. Гюру Катарина Виктьор, предаде Фокус.

Освен това ще бъдат отпуснати средства и за интеграция и социализация на ромите в страната.

Посланикът от скандинавската страна посочи, че норвежкият финансов механизъм предоставя парична помощ на 15 държави от Централна и Южна Европа с цел намаляване на икономическите и социалните различия. Заложената сума за България за периода 2009 – 2014 г. е 126.6 млн. евро.

Финансирането подкрепя проекти в приоритетни сектори като опазване на околната среда, енергийна ефективност, здравеопазване, грижа за деца и младежи в риск, развитие на гражданското общество и др.

В момента се договарят и средствата за следващия програмен период 2014 - 2020 г. По всяка вероятност сумата ще бъде отново 126 млн. евро.

В момента България е на 5-то място по усвояване на средства, като лидер е Полша. Програмите за кандидатстване ще бъдат отворени в най-скоро време. Ще може да се кандидатства в различни сфери като например културни, социални, екология, енергийна ефективност и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай