Никой не признава, че е улучил Иван

Нямали слука от октомври, простреляният кмет не искал да изпусне глигана

Никой не признава, че е улучил Иван | StandartNews.com

Кръв оплиска любимите ловни полета на бившия президент Георги Първанов. На пусия авджии отстреляха бившия кмет на пернишкото село Студена, и то със забранени сачми. 64-годишният Иван Степанов издъхна в "Пирогов", пронизан от нелегален патрон в тила, след като три дни лекарите се бориха за живота му. Инцидентът стана близо до бившата резиденция на Тодор Живков "Витошко". В нея неведнъж е държал на мушка дивеча Първанов, а местни жители твърдят, че преди дни в хижата посрещнали Нова година премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Мирослав Найденов.

Липсата на слука пратила Иван Степанов под куршумите, категорични са колегите му от ловната дружинка в Студена. Напълно ялови били излетите на групата от есента насам. "От октомври прасе не сме видели изобщо, оплакаха се авджиите след трагедията", разиграла се при внезапна поява на дивеч миналата събота. Най-опитният в дружинката прегазил напълно правилата и хукнал да гони глигана под дъжда от куршуми. Иван загубил търпение, вероятно

адреналинът е замъглил разума му

коментира друг от ветераните - Валери Спасов. Той също е бивш управник на Студена и трябвало да ръководи излета в злополучния ден в чукарите между Боснек и Кралев дол. Рано сутринта обаче почувствал стягане в гърдите и се уплашил за здравето си. Миналата година изкарал инфаркт и не посмял да грабне пушката. Затова го заместил Иван, който е и ръководител на дружинката. Степанов сам разпределил пусиите на останалите шестима авджии. Никой не трябвало да напуска позициите си, докато самият шеф на групата не обяви край на лова. Вместо това той сам изтичал след глигана и излязъл в гръб на колегите си. Един от младоците го видял да се свлича зад храстите и се притекъл на помощ. Трима го пренесли до джипа и го закарали до главния път, където вече чакала линейката. После всички отишли в София, за да дадат кръв.

Всички в дружинката са в потрес след нелепата смърт на Иван. Най-трудно е на младите колеги, разказа Спасов. Трима от седмината участници в излета са между 24 и 30 г. Групата е от 107 души, но болшинството не смогнали да подновят ловните си билети за 2013-а и пропуснали гонката. "Ще помогнем финансово на семейството на Иван", обяви Спасов. Дружинката вече е решила да дари парите, които ще събере тези дни от глоби, на съпругата на 64-годишния Степанов и на двете му деца. Наказанията са за ловци, които не са положили задължителните трудови дни по поставяне на захранка на дивеча. Имало и други пари в касата на групата, коитосъщо ще отидат за почерненото семейство.

Всички ще отидат и на погребението

Досега обвинения от близките на застреляния нямало. Стрелецът не си е признал дори пред събратята си по оръжие. "Искаме да разберем кой е, за да го подкрепим. Той абсолютно няма вина", категоричен е Спасов. Бившият кмет дори обмисля да направи общо събрание на дружинката, на което ветераните да вдигнат духа на уплашените младоци, ако се наложи и психолог щели да викат.

Трагедията обаче е белязана и от друго нарушение, което не е хванато от загиналия шеф на дружинката. Въпреки забраната от миналата година някой от групата е излязъл на лов с нелегални муниции. Иван е улучен от пушка с 13-ка патрон, каквито вече не са разрешени. Те имат по 6-7 сачми и се разпръскват при изстрел. В момента дружинките трябва да са въоръжени само с 8-ци патрони или бренекета, които са от монолитно олово. Според авджиите обаче умисъл в инцидента напълно се изключва. С такова оръжие, ако са го взели на прицел, са щели да го размажат на място, отсичат специалистите.

Само преди дни самият земеделски министър направи показно за безопасен лов и дори предложи

патроните със сачми да бъдат спрени от продажба

На запад ловуват само с карабини и такива инциденти почти нямало. У нас обаче повечето авджии са въоръжени с пушки и подмяната им не е по техния джоб. В момента цялата дружинка е разоръжена. Ченгетата прибраха пушкалата, за да търсят следи от забранените куршуми. При гладкоцевни пушки обаче това е почти невъзможно, смятат хора от бранша. Заради конфискуваните оръжия и заради стреса, дружинката от Студена прекратява гоненето на глигани за неопределено време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай