Николай Вълканов: Първи сме в ЕС по добив на злато

Бизнесменът и носител на приза "Мистър икономика 2012" бе гост-лектор на пролетната научна конференция в УНСС

Николай Вълканов: Първи сме в ЕС по добив на злато  | StandartNews.com


София. За втора поредна година носителят на приза "Мистър икономика" на списание "Икономика" гостува в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), където изнесе лекция пред бъдещите икономисти. На днешната пролетна научна конференция в УНСС гост-лектор беше бизнесменът Николай Вълканов, който е председател на управителния съвет на "Минстрой холдинг" АД.

Вълканов грабна голямата награда "Мистър икономика 2012" на проведения в края на ноември 2012 г. конкурс на списание "Икономика". Заедно с него днес, 26 март в УНСС беше и Петя Димитрова - главен изпълнителен директор на Пощенска банка АД. Петя Димитрова спечели наградата за принос в развитието на Банковия сектор в конкурса "Мистър и Мисис Икономика".
През 2012 г. гост-лектор на конференцията в най-големия икономически университет в България беше Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка АД. Цветан Василев изнесе лекцията си както и Николай Вълканов - няколко месеца след като спечели приза "Мистър Икономика".

"Страната ни заема първо място в Европейския съюз (ЕС) по добив на злато. Няма как обаче държавата сама да го преработва. Нормално е частни фирми да се заемат с това, било то и чуждестранни", каза на днес пред студентите от УНСС Николай Вълканов.

Студентската конференция бе открита от ректора на университета проф. Стати Статев. "Горд съм да видя, че студентите и колегите не са по площадите да протестират, а са тук и мислят творчески как да развиваме страната си напред", заяви ректорът. Николай Вълканов изнесе публична лекция пред студенти на тема "Реален бизнес и икономически растеж". "Мистър икономика 2012" увери младежите, че най-важното за една компания е качественото анализиране, което осъществява финансовия екип. "Екипът трябва да е на високото ниво, за да има успехи", отбеляза бизнесменът.

Вълканов подчерта, че енергийният сектор у нас има сериозно бъдеще, като за целта е необходимо усилията да се насочат към разработването на находищата с природен газ. "Това е бъдещето на България - евтини ресурси, които сами си произвеждаме. По този начин ще има евтина топлинна енергия, което ще повлияе позитивно и на бизнеса", уточни "Мистър икономика 2012".
Николай Вълканов коментира като несъстоятелни твърденията, че дребния бизнес у нас не функционира качествено. "През последните няколко години бяха вложени много средства, предимно европейски в инфраструктурни проекти, които спомогнаха за развитието на бизнеса", заяви бизнесменът. Той посочи фармацевтичният бизнес като ключов отрасъл, който се развива успешно дори и в условията на криза у нас.

Петя Димитрова изнесе лекция на тема "Състояние и перспективи на банковата система". Тя посочи като най-важно за банковите институции доверието на клиентите. "Всеки трети българин има кредит. Това показва, че доверието към банковата ни система наистина съществува. Не бива да го унищожаваме с лека ръка", посочи Петя Димитрова.

Димитрова отбеляза, че лошите и преструктурирани кредити у нас са се увеличи в годините от началото на кризата. През 2008 г. процентът е бил 2.4, а през изминалата година - 17.8%. "Мит е, че лихвите по кредите тук са по-високи от тези в другите държави от ЕС. Номинално е така, да, но разликата в реалните лихвени проценти е много по-висока", отбеляза банкерката. Димитрова посочи като основни предизвикателства пред банковите институции в България новите регулации, които се очаква да наложи ЕС, външната конкуренция, както и навлизането на нововъведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай