Незаконна кариера изтърбуши Ягодово

Незаконна кариера изтърбуши Ягодово | StandartNews.com

Вместо да глобят фирмата, атакуват нас, жалват се от община Родопи

Фирма за добив, производство и търговия с инертни материали копае незаконно в землището между пловдивските села Ягодово и Катуница. За това алармираха кметът на община Родопи Пламен Спасов и заместничката му Таня Бочукова. И местният бизнесмен Иляз Карахалилов, който също има фирма за баластра, но и законна концесия, потвърди за безразборното и безконтролно копаене в местността Беговица. Жителите на Ягодово и Катуница пък се жалват, че багерите вече са изровили дупки колкото лунни кратери почти до домовете им, а полицията нехаела за многобройните им позвънявания на тел. 112 и до дежурните в Пето РУП в Пловдив, на чиято територия е незаконната кариера.

Фирмата, превърнала Беговица в лунен пейзаж, е "Мостстрой Пловдив Плант" ЕООД, със седалище на ул. "Брезовска" 21, показа проверка на "Стандарт". Управителят се казва Александър Стамболийски, обясни бизнесменът Иляз Карахалилов, който няколко пъти се е опитвал да говори, но безуспешно, със съименника на големия български политик. Александър е и едноличен собственик на фирмата, на 52 г. е и е родом от Видин, показват още регистрите. "Преди година установихме, че става дума за незаконна кариера", връща се назад във времето зам.-кметът на община Родопи Таня Бочукова. Откога се копае там - не се знае. Администрацията го е констатирала преди около 1 г., при строежа на бензиностанция на "Кукленско шосе". След сигнал комисия от "Родопи" установила, че камиони на фирмата, която я строи, карат изкопаната пръст в местността Беговица, за да бъдат заравнявани дупки. "Разбрахме, че става дума за незаконен добив в частен имот", обясни Бочукова и допълни, че тогава са направени и снимки, на които ясно се вижда как

багери копаят и товарят камионите

На фотосите ги има и номерата на тежките машини. Администрацията спазила закона и веднага сигнализирала началника на Пето РУП Георги Данчев, тъй като случващото се е на негова територия. Кметът Пламен Спасов пуснал заявление с точно описание на случващото се в землището на Ягодово. Молбата била полицията да установи самоличността на лицата, които копаят. Но останала без отговор. Спасов написал и второ писмо, резултатът бил същият.

"Стандарт" също видя на място, че Стамболийски продължава да копае. Не допуска никого до тежките машини, а преди няколко дни лично прогони група журналисти, които поискаха документите му за концесия. "Няма договор за такава, иначе щеше да ви го покаже", смята зам.-кметът Таня Бочукова. "До там е отишла държавата по дяволите, че от 112, вместо да изпратят патрул, първо звънят някъде и господата с камионите си тръгват, за да може да ги няма, когато дойде проверяващият. И това е пълен смях!", разказва за одисеята Бочукова. Бизнесменът Иляз Карахалилов е още по-категоричен -

смята, че Пето РУП разпъва "чадър"

над Стамболийски. "Много пъти съм виждал как багерите копаят и веднага съм се обаждал в Пето районно, но оттам ме препращат към 112. Докато звъня, виждам как камионите и багерите бягат. Полиция идва след 40 минути, когато вече няма никого", разказва Карахалилов.

Дупките в момента са поне две - огромни. В едната дори вече са избили подпочвените води, които са образували цяло езеро. Преди няколко дни, по думите на пастири и земеделски стопани, багерите започнали да влизат и в коритото на река Чая, откъдето директно вадели пясък и чакъл - дейност, абсолютно забранена от закона. "Аз имам концесия за 30 г. за терен в землището на Катуница и внасям 30 000 лева годишно държавна такса. Имам и 40 души работници, на които плащам заплати и осигуровки редовно", ядосва се Карахалилов на конкурента си, който копае незаконно. От кметството пък признават, че са с вързани ръце - все още чакат полицията да идентифицира лицата, които се занимават с незаконен добив. В същото време се случва обратното - кметът Спасов, който пуска сигналите, е викан в полицията да дава обяснения. Колегата му от Ягодово - Николай Гарджев, пък е глобен от РИОСВ с 500 лв., защото "Мостстрой" изхвърляли незаконно смет в землището на селото. "Не стига, че се знаят кои са, не стига, че полицията и държавата бягат от абсолютно всяка отговорност, ами и глобяват кмета! За мен

това е тенденциозна акция

защото 50 пъти ходи, гони ги, дебне ги", коментира зам.-кметицата Бочукова. "От полицията никой не реагира. Кметът отиде една сутрин рано със служебната кола, а те тръгнали с багерите срещу него. От Пето казаха - няма свидетели. Как да няма - кметът е свидетел, има и снимки и пуснати жалби за това?!", недоумява Бочукова. В момента в "Родопи" събират цялата документация по случая и ще пуснат жалба в прокуратурата. Обясняват, че баластрата върви по 8-10 лв./т. "Ако на ден натоварят 10 камиона, представете си за какви пари става дума!", пресмята Бочукова и подчертава, че това е чиста печалба. За някой, който не се отчита нито пред данъчни, нито пред държавата.

Шефът: Камъните ми падат от небето!

Истински екшън се разигра в Беговица преди седмица, когато медиите опитаха да проверят на място дали "Мостстрой Пловдив Плант" ЕООД има разрешително и концесия за добив на баластра. Шефът Александър Стамболийски се появи бесен и започна да гони наред журналистите от имота с мотива, че е частен. Заплаши и с полиция, като по време на пререканията все пак каза няколко изречения пред диктофоните. Ето ги:

Стамболийски: Напуснете, не искам да разговаряме, има компетентни органи!
Репортерите: Вярно ли е, че копаете тук без концесионен договор?
Стамболийски: Това лице се занимава с подобна дейност и е конкуренция (б.а. сочи с пръст към Иляз Карахалилов). Тук, ако не си от политическа партия, не можеш да работиш!
Репортерите: Вие от коя политическа партия сте?
Стамболийски: От нито една съм.
Репортерите: Как работите тогава?
Стамболийски: Това казвам, аз не работя.
Репортерите: А откъде вземате този материал?
Стамболийски: Отгоре ми пада, вали!

Срам ме е, че не мога да се справя

Пламен Спасов

- Копае ли се незаконно в Ягодово?
- Абсолютно. Мен ме е срам като кмет, че нося отговорност за това. Защото законът казва, че на мен полицията трябва да ми удостовери самоличността на човека, който да накажа. Сигурно от месеци съм предал снимки, лично мои свидетелски показания, че съм хванал тези и тези хора при определени обстоятелства, а още чакам полицията да припознае кои са хората.
- Това означава ли, че от вас нищо не зависи?
- Точно така. Затова чувството ми е на срам, че не мога да се справя.

Пето РУП: Топката е в прокуратурата

Не е вярно, че полицията бездейства, обясни пред "Стандарт" шефът на Пето РУП в Пловдив Георги Данчев. "Идете в прокуратурата да видите каква преписка има събрана по случая - огромна папка", каза още полицейският началник. Обвинителите веднъж върнали случая пак в Пето РУП, за да се доработи. Сега според Данчев папката пак е при прокурорите. Със случая вече е запознат и шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив комисар Пламен Узунов. Пред "Стандарт" той съобщи, че е разпоредил проверка и по най-бързия начин ще съобщи резултатите от нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай