NEWS7 търси "Новите будители"

Най-младата телевизия у нас дава годишна заплата на млад учител

NEWS7 търси "Новите будители" | StandartNews.com

София. За втората си годишнина NEWS7 ще търси "Новите будители". Най-младата телевизия у нас реши да обърне специално внимание на младите учители. Поставяме си за цел да представим на България лицата на младите хора, които са се посветили на учителската професия, тези, които модулират възприятията и ценностната система на нашите деца. Това обяви изпълнителният директор на TV7 и NEWS7 Десислава Тошева при представянето на новите проекти за първия рожден ден на новинарския канал.

 

"Време е да поставим един голям проблем на дневен ред - малкият брой учители под 30 години в нашите училища и образованието като голям проблем. Освен да поставим под светлините на прожекторите този проблем, ще разкажем историите на младите преподаватели и ще дадем възможност на хората да гласуват за най-добрия млад учител", заяви членът на Борда на директорите на NEWS7 Жени Павлова. Статистиката сочи, че едва 2,3% от учителите у нас са на възраст под 30 г. в основните училища, 4,1% са учителите под 30 г., които преподават в родните гимназии. За сравнение във Великобритания например този процент е 31,7%.

 

В кампанията може да участва всеки млад преподавател, който се е захванал да учи децата. Кандидатите трябва да са родени след 1.01.1984 г. Телевизията ще приема и номинации от ученици, които смятат, че техният млад учител заслужава да спечели. Кандидатите трябва да попълнят формата за регистрация, като опишат накратко причината, поради която са избрали тази професия, снимка, с която да бъдат представени на сайта, и координати за обратна връзка. Всички кандидатури ще бъдат поместени на www.news7.bg, като преподавателите ще бъдат разделени по регионален принцип. От всеки регион ще бъде излъчен по един финалист според броя зрителски гласове, които събере от гласуването на сайта на NEWS7. Повторен зрителски вот ще определи победителя измежду 6-те финалисти. Той ще получи и голямата ни награда - едногодишна месечна заплата.

 

За първия си рожден ден NEWS7 получи специално видеопоздравление от три от знаковите водещи на CNN - Ралица Василева, Айша Съсай и Беки Андерсън.

 

24 камери ще снимат Вечното дерби

 

Миляна Велева, директор "Новини и актуални предавания" на TV7 и NEWS7

 

Първата година на NEWS7 като във всеки един живот беше интересна, драматична, запомняща се. Успяхме да се наредим в нишовите канали, предстои ни да се наредим сред най-добрите национални телевизии. NEWS7 се утвърди като канал, който българите гледат. Телевизията предлага и доста богата спортна програма - българския футболен шампионат, българския баскетболен шампионат, много волейболни мачове, футболни световни квалификации. Има за всички какво да гледат по NEWS7 - освен новини, спорт и много интересни документални филми. За нас най-ценно е доверието на зрителите, да сме изпреварващи и да не се страхуваме да правим разследвания, в което нашите репортери са се доказали. Имаме и социален ангажимент - хората да разбират от нас какво се случва. Последният пример е скандалът с пилетата, който засегна много производители и повдигна доста въпроси.

 

Няма в момента друга телевизия, която да предлага 2 часа нонстоп новини. В тях пак има за всекиго по нещо, защото в тези 2 часа има половин час спорт, 15 минути бизнес, 15 минути международни новини. Освен че казваме новината, обясняваме и процесите покрай нея - защо се е случило и какво следва. Изследванията показват, че новините са нещо, на което хората държат и вярват въпреки всички турбулентни процеси. Българинът обича да е информиран. Не случайно на нашите конкуренти най-рейтинговите предавания са им новините. За мен е изненада, че част от тях се отказаха от късните си новинарски емисии. Но това, разбира се, е шанс за останалите да заемат тази ниша.

 

По принцип не празнувам 8 март, ще се концентрирам върху мача. Не е тайна, че футболът е един от ракетоносителите на TV7. Със сътрудничеството си с БФС и клубовете доказахме, че TV7 може да направи футбола различен тв продукт. И зрители, и участници в този процес са доволни. Предложихме добри финансови условия на клубовете, плащаме на датата. От друга страна, вдигнахме качеството на преките излъчвания и феновете са доволни. Винаги на това дерби сме с два ПТС-а и 24 камери. Няма да изневерим и този път на тази практика.

 

Връщаме от чужбина актьори за наши тв продукции

Десислава Тошева, изпълнителен директор на TV7 и NEWS7

- Г-жо Тошева, какви изненади сте приготвили за зрителите за пролетния сезон в програмата на TV7 и какви нови продукции ще пуснете?

- Още от 10 март стартираме едно чисто ново предаване - "Дневен ред", с продуцент Мартин Карбовски и водещ Косьо Филипов. Това е предаване, с което ние искаме да станем конкурентни в часовия пояс 17-18,30 всеки делничен ден. В предаването "Дневен ред" г-н Карбовски ще има своята роля, а неделните му две предавания остават непроменени. Вече е анонсирана и друга промяна в ТВ7, а именно, че Катето Евро става водеща на "Усещане за жена". Тя ще продължи своето участие и в "Жените говорят".

- Катето Евро имаше ли някакво колебание, преди да приеме, тъй като се изправи срещу сина си Александър Кадиев, който по това време води предаване в bTV?

- Не, ни най-малко, защото всеки има своите фенове.

- Ще правите ли още български сериали след "Дървото на живота" и "Знакът на българина"?

- Разбира се. Това са продукти, които целят да събудят българина, да му покажат, че има с какво да се гордее. Ще има още изненади в есенния сезон с тази насоченост, които ще запазя засега в тайна. Тогава ще излъчим един сериал, който е интересен, неразвит и неексплоатиран по другите телевизии жанр. Той е български, ще е много свеж. В него ще има известни актьори, но ще се даде място и на нови лица от актьорския свят. Тъй като виждате, че в последно време това преексплоатиране на определена група актьори по всички телевизионни канали буквално създава объркване сред зрителите кой канал гледат. Стремим се да създадем своя идентичност и това правим чрез продуктите, които създаваме. Така например в сериала "Знакът на българина" вземат участие актъори, които не са играли в други телевизионни продукции, както и такива, които са живели в чужбина и са упражнявали актьорската професия извън страната.

- А нови шоута, примерно "Музикална академия", ще има ли следващ сезон?

- Със сигурност ще изненадаме целия телевизионен пазар отново с това, което ще направим. "Къртицата" сезон 2, която в момента върви в ефир, е нещо уникално и различно. Засега не стои пред нас въпросът за привличане на лица от други телевизии - имаме един много красив букет от таланти, които са достатъчни за продукциите ни.

 

Изпреварихме ТВ Европа и България он Ер


Жени Павлова, член на Борда на директорите на NEWS7

 

- Г-жо Павлова, bTV и Нова тв преместиха късните си новини от 22 в 23,30 часа. Защо NEWS7 реши да направи двучасова емисия всеки делничен ден от 20 часа?

- NEWS7 не е спирала да се развива през последната година. Информационният канал е един много смел проект, който стартира за три месеца. В началото на декември 2012 г. бе подписан договорът със CNN, а точно на 7 март бяхме вече в ефир. Заради кратките срокове имахме непълна програмна схема, която попълнихме с много стойностни предавания. Като естествено продължение дойде и двучасовият вечерен новинарски блок. Последната ни вечерна емисия е в 23 часа - хората се информират какво е станало по света, преди да изгасят телевизора. 22 часа за мен е ранен час за новини, тъй като денят на много от работещите хора продължава до по-късно. Особено през последната година интересът към новините според мен се засили. Конкуренцията е голяма и затова вече е важно съдържанието. Важни са продуцентските решения при подбора на новините и начинът на представянето им. Нужно е по-задълбочен поглед на случващото се и най-вече на последиците от него и как те ще се отразят на обикновения човек. Не можем да подценим и засилващата се конкуренция между телевизията и интернет, разбира се.

- Ще продължавате ли да залагате и на документалните предавания?

- NEWS7 продължава да се развива и ще отделяме специален акцент на документалистиката, към която зрителите имат особен интерес - филмите на Ники Чадаров и Елена Йончева, както и рубриката "Неразказани истории". "Въпрос на гледна точка" на Стойчо Керев предлага и нов интересен поглед към историята и нейните уроци. Интерес има към новите рубрики за паранормалното, "Диктаторите", "НРБ". Поредната стъпка в развитието на канала бяха "Световните новини със CNN", които в момента се излъчват два пъти на ден, но ще продължат да се дообогатяват със съдържание.

- Какво показват рейтингите - гледа ли българинът профилираните новинарски канали като NEWS7, България он Ер, ТВ Европа?

- От стартирането си NEWS7, която се появи на честотите на ВВТ, сме утроили аудиторията за една година. Изпреварихме каналите, с които сме в една ниша, като България он Ер и доказалата се през последните 10 г. Тв Европа. Интересът към телевизията ни расте и от страна на рекламодателите, което говори за постигната стабилност на NEWS7 на телевизионния пазар. При нас рекламират няколко мобилни оператора, част от водещите банки, най-голям интерес има от малкия и средния бизнес. Близо 800% за една година е увеличен рекламният обем на Нюз7.

- Ще има ли още трансфери между телевизиите на популярни лица?

- Време беше за един рестарт на телевизионния пазар у нас. Той започна, далеч не е приключил. Очаквам още едно раздвижване при големите и по-малките телевизии за есенния сезон. Мисля, че когато се прави рестарт на тв сезон, е по-добре да се търсят нови лица - зрителят вече се умори от едни и същи гости и водещи. Има нужда от нови хора и идеи.

- Как разпускате?

- С приятели, хубава книга и музика. Разпускам и с пътешествия, но нямам толкова време. Всяка свободна минута изчезвам от София, тук не мога да си почина. Обещала съм си до края на годината да посетя Камбоджа, Шри Ланка и Тайланд. Не празнувам 8 март. Жената трябва да е обичана през цялата година, не в един ден.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай