Невиждана мистерия със "Спящата красавица"

Все още има съмнения, че е жива

Невиждана мистерия със "Спящата красавица" | StandartNews.com

Розалия Ломбардо е известна като „Спящата красавица“ от Палермо. А зловещата ѝ история се предава от уста на уста по цял свят.

Век след смъртта си, мумифицирано момиче изглежда като живо, понякога отваря очи, а ЯМР отчел дори слаби импулси, които продължават да протичат в мозъка ѝ. Мистерията около малката Розалия, починала едва на двегодишна възраст от пневмония, остава неразгадана както от представителите на науката и религията, така и от уфолози и мистици.

Розалия Ломбардо е родена през 1918 г., но на двегодишна възраст се разболява от пневмония, която отнема живота ѝ. Баща ѝ много тежко приел нейната смърт и се обърнал към известния балсаматор д-р Алфредо Салафия с молбата да предпази тялото на дъщеря му.

Благодарение на техниката за балсамиране на Салафия тялото на Розалия, положено в стъклен саркофаг върху мраморен пиедестал в параклиса „Света Розалия“, се е съхранило почти без изменения до XXI век. Кожата на Розалия не е загубила естествения си цвят, което създава впечатлението, че детето не е мъртво, а спи дълбоко. Именно поради тази причина малкото момиченце е получило прозвището "Спящата красавица".

В началото на XXI век обаче, започнали да се забелязват първите признаци на разлагане. За да бъде предотвратено по-нататъшното разрушаване на тъканите, тялото на Розалия било пренесено на по-сухо място и поставено в специална стъклена капсула, пълна с азот.

Въпреки, че смъртта на малката Розалия е факт, много хора продължават да се съмняват в това, твърдейки, че тя е жива. Но ако е така, защо момичето не се променя с годините.

Друга мистерия, свързана с тялото на детето са нейните очи, които понякога се отварят. Това става за малко, но е достатъчно, за да порази туристите, които се стичат от целия свят, за да видят чудото.

Мнозина смятат това за истинско чудо или за паранормално явление. Но има и такива, които се опитват рационално да обяснят този феномен, като казват, че измененията в температурата и влажността влияят на полузатворените очи.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай