Непушачите на протест пред "Ариана"

Непушачите на протест пред "Ариана" | StandartNews.com

София. Втори протест в защита на пълната забрана за пушене започва днес от 11 ч. пред езерото "Ариана" в София. На него отново ще се съберат столичани, които не искат в кръчмите да се пуши. Техният протест е провокиран от желанието на ресторантьорите и група депутати да върнат възможността в заведенията да се палят цигари.

По-рано през седмицата над 150 души се събраха на площад "Независимост" в столицата на протест против отмяната на забраната.

Политиците също са раздвоени по темата. Промените за либерализация на режима в закона за здравро бяха отхвърлени от здравната комисия в парламента. Колегите им от икономическата комисия обаче искат да върнат стария режим чрез промени в закона за туризма. Срещу това обаче се обявиха премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев.

"Абсолютно сме против да падне забраната. Да се надяваме, че няма да ме карат да ходя пак с оставка на следващото гласуване", каза Борисов пред Дарик в събота. Плевнелиев пък заяви, че се опасява от тръгването назад. Според него е недопустимо да се поставя знак за равенство между фондове и пари и човешкото здраве. По думите му пред Дарик, лутането напред-назад създава по-голям проблем за бизнеса, отколкото въведената забрана.


Забраната за пушене не е намалила посещаемостта на кръчмите значително, а е допринесла за намаляване на цигарите и за по-доброто здраве на хората. Това показаха данни от социаологическо проучване на НЦИОМ тази седмица. Против либерализирането с еобявиха и медиците от редица специалности - кардиолози, онколози, които припомниха колко вредни са цигарите. Те са основен рисков фактор за редица смъртнопсни заболявания като рак, инсулт, инфаркт и белодробни проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай