Неприятности за Шакира, какво я сполетя

Името на певицата е сред цитираните в "Документите Пандора"

Неприятности за Шакира, какво я сполетя | StandartNews.com

Поп звезда Шакира ще бъде съдена за данъчни измами от съд в Барселона, Испания, съобщават тамошните съдебните власти, макар все още да не са насрочили точна дата за делото.

Твърдейки, че е невинна, 45-годишната Шакира обяви в края на юли, че отказва да сключи споразумение с прокуратурата. Тогава певицата заяви, че предпочита съдебен процес пред сделка за признаване на вина.

Няколко дни по-късно прокуратура съобщи, че ще поиска присъда от над осем години затвор и глоба от близо 24 милиона евро срещу изпълнителката на хитовете "Hips don't Lie", "Waka Waka", "Loca".

Според обвинението Шакира живее в Испания от 2011 г., когато връзката ѝ с футболиста на "Барселона" Жерар Пике стана публично достояние, но до 2015 г. е запазила данъчното си местожителство на Бахамските острови, считани за данъчен рай.

Двойката, която има две деца, оповести раздялата си през юни.

Защитата на Шакира твърди, че до 2014 г. доходите ѝ са идвали главно от международните ѝ турнета или участието й в шоуто "The Voice" в САЩ, и че тя не е живяла повече от шест месеца годишно в Испания - изискване за установяване данъчно местожителство в страната.

Певицата освен това твърди, че вече е платила 17,2 милиона евро на испанските данъчни власти и следователно не им дължи нищо.

"Не дължа нищо на данъчните. Тези обвинения са неверни", заяви Шакира миналата седмица в интервю за списание "Elle". Певицата увери, че по това време е била на турне през по-голямата част от годината и следователно не може да се счита за данъчен резидент в Испания.

"Данъчните власти видяха, че имам връзка с испански гражданин, и започнаха да отделят слюнка. Беше ясно, че искат парите, без да ги е грижа как ще ги получат", добави тя.

"Не дължа нищо на данъчните и съм сигурна, че имам достатъчно доказателства в подкрепа на правотата си и за да се убедя, че правосъдието ще бъде в моя полза", каза колумбийската звезда, за която отиването на съд е "въпрос на принцип".

Името на Шакира е и сред цитираните в "Документите Пандора" - мащабно разследване, публикувано в края на 2021 г. от Международния консорциум на разследващите журналисти, в което няколкостотин личности са обвинени, че са укрили активи в офшорни компании, най-вече с цел избягване на данъци, предава БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай