Неофит не иска Дионисий за епископ

Неофит не иска  Дионисий за епископ | StandartNews.com

Негово светейшество патриарх Неофит оттегли предложението си за ръкополагане на архимандрит Дионисий за епископ, което бе насрочено за 21 декември. Това стана на вчерашното заседание на Светия синод на БПЦ. Докато владиците заседаваха, пред Синодалната палата десетки миряни се бяха събрали на мълчалив протест против ръкополагането на архимандрита. Там бе и другата група, която подкрепя Дионисий. Решението за хиротонията, което бе взето на 28 ноември, предизвика остри реакции сред духовници, миряни и общественици. В Светия синод бе внесена петиция срещу скандалното ръкоположение и започна електронна подписка, в която се подписаха над 2000 души. Братството на Зографския атонски манастир "Св. Георги" изпрати открито писмо срещу хиротонията на 33-годишния архимандрит Дионисий. Протестно писмо срещу избора за нов епископ изпрати и варненският инициативен комитет "За чистота в БПЦ". Още два инициативни комитета, в които влизат видни общественици, внесоха открити писма, в които са посочени богословските, правните и моралните пречки за издигането на архимандрит Дионисий в епископски сан.

Обвиненията срещу архимандрит Дионисий са, че е активен участник в т. нар. архонтска афера, в съслужението му със съмнителни духовници, от които се дистанцира и Римокатолическата църква. С това той е нарушил каноните на православната вяра, чието спазване е задължително условие при избора на епископи.

В устава на БПЦ са разписани 3 правила, на които трябва да отговаря кандидатът за епископски чин. Той трябва да бъде клирик от черното духовенство, да е живял в манастир поне 3 години, да е дал монашески обети и да е украсен с монашески добродетели. Освен това трябва да има висше православно богословско образование и да е прослужил в клира най-малко 10 години. Третото условие е да има навършени 35 г. и да не е по-възрастен от 70 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай