Неофит и Кирил отслужиха света литургия в Москва

Неофит и Кирил отслужиха света литургия в Москва | StandartNews.com

Главите на българската и руската православна църква - патриарсите Неофит и Кирил отслужиха света литургия в Москва. Там българската църковна делегация е на официалното посещение.

Светата божествена литургия продължи няколко часа в един от най-големите православни манастири в Москва, носещ името на Света Матрона Московска. За първи път двама патриарси отслужват Света Божествена литургия в него, съобщава БНР. След нея двамата патриарси - Неофит и Кирил - отслужиха молебен за новоканонозирания светия от двете църкви - Свети Серафим Богучарски, архиепископ софийски.

В словото си руският патриарх Кирил отбеляза мястото и значението на Свети Серафим в духовните връзки между двете църкви и двата ни народа. Той благодари на бившия премиер, към когото се обърна с обръщението "Ваше величество", казвайки, че по време на управлението на баща му Свети Серафим е служил в България. Патриарх Неофит благодари за канонизацията на Свети Серафим, подчертавайки неговата роля в духовния живот на България. В момента главите на Българската православна църква и Руската православна църква провеждат среща на четири очи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай