Неофит: Да поведем борба с греха

Неофит: Да поведем борба с греха | StandartNews.com

„Да се отречем от себе си", „да вземем кръста си" означава да отхвърлим от себе си стария, греховния човек. Означава всеки ден и час от нашия тукашен живот да водим нашата лична битка с греха, който толкова лесно ни оплита в своите мрежи. Означава да подредим правилно ценностната си система и да се откажем от всичко онова, което възпрепятства нашето възхождане към небесата. Защото, както казва Господ, дето е на човека съкровището, там ще бъде и сърцето му (Мат. 6:21). Това каза Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в своето слово на Кръстопоклонна неделя. По-рано днес той отслужи св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя".

"Да вземем кръста си" означава да поведем нашата лична борба с греха и смъртта. Борба, която „не е против кръв и плът, а... против поднебесните духове на злобата" (Еф. 6:12). Борба, в която никога не сме сами, но и която никой друг не може да води вместо нас, каза още патриарх Неофит пред събралото се множество, цитиран от БГНЕС.

Днес много християни се прекланят пред Светия и Животворящ Кръст Господен. Той се изнася от олтара и се поставя в центъра на храма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай