Неочакваният форхенд на следовател №1

Едва ли ще се хвърли в политиката, ухажват го с примамливи оферти

Неочакваният форхенд на следовател №1 | StandartNews.com

София. Казват, че какъвто си в живота, такъв си и на корта. В смисъл, че характерът на човека си личи най-добре в играта на тенис. Партньори на Бойко Найденов в аристократичния спорт казват, че той освен бърз и техничен е в известна степен агресивен. Предпочита да напада, но и може професионално да се брани, когато отиграва топките. Много често изненадва съперника си с неочаквани ходове. Така изненадващо бившият заместник-главен прокурор и шеф на следствието напусна тези два ключови поста. Така и не стана ясно защо. Според официалното съобщение на прокуратурата - по лични причини. Найденов си тръгва с награда за добра работа - личен почетен знак I степен - златен.

----------
Щом си кръстен Бойко, значи не трябва да се плашиш от битки. Найденов винаги го е правел с успех, макар и по свой начин. "Той е много твърд характер, реши ли нещо, прави го тихо и без много шум", твърдят негови колеги. И прокурори, и следователи все още са шокирани от новината за оставката му. След първоначалния шок веднага в публичното пространство се появиха какви ли не версии. Най-тиражираната бе, че си тръгва под натиск и вероятно е заради скорошните критики на главния прокурор Сотир Цацаров към работата на следствието. Самият Найденов обаче заяви "Оставка под натиск не подавам!" преди години, когато бившият главен прокурор Никола Филчев я поиска заради неговата самостоятелност. Запознати с характера на Найденов твърдят, че спонтанността му е чужда. Така че със сигурност решението му е дълбоко обмислено.

Самият той бе лаконичен пред медиите: "Дълго мислих и накрая реших." Прословутият с дискретността си бивш обвинител не споделя с какво смята да се заеме. Вероятно още обмисля плановете си. Негови приятели го определят като "дялан камък", който става за всичко. В средите на магистратите се коментираше дори вероятността Найденов да бъде кандидат за овакантеното място за главен съдебен инспектор на Инспектората към ВСС. Това обаче е доста кухо предположение, защото процедурата ще започне чак когато има съгласие в парламента, а такова засега няма. Запознати твърдят, че Найденов вече е получил не едно предложение за работа. Всъщност всяка една уважаваща себе си фирма с удоволствие ще наеме Найденов като юридически консултант. Мнозина пък му вещаят политическа кариера. Едва ли обаче бившият топследовател и обвинител, който винаги е странял от светлината на прожекторите, ще се втурне в партийните игри.

Все пак в продължение на 22 години Найденов трябваше да е деполитизиран като магистрат.

Найденов е роден под знака на Водолея на 9 февруари 1965 г. в София. Завършил е Академията на МВР със специалност право. Кариерата му започва през 1991 г. като военен следовател към Софийската военноокръжна прокуратура. Година по-късно вече е военен прокурор и постепенно минава през цялата стълбица на йерархията. Оглавява Софийската градска прокуратура, а по-късно става обвинител и във Върховната касационна прокуратура. ВСС го избра за шеф на Националната следствена служба през 2007 г.

Малко преди Цацаров да заеме поста на главен прокурор, имаше вот за ръководния пост на следствието и Найденов спечели нов петгодишен мандат. За втория мандат той беше номиниран лично от тогавашния главен прокурор Борис Велчев, от председателя на ВАС Георги Колев и от още петима членове на съвета. Името му дори се спрягаше и за бъдещ главен прокурор. Тогава той беше откровен, за да каже: Всеки един прокурор, който е започнал да работи в тази служба и да каже, че не иска да стане главен прокурор, ви лъже. И подкрепи думите си с цитат на грузински тост, в който се казвало следното: "Имам пари да си купя коза, но нямам желание. Желание имам да си купя голяма къща, но пък нямам пари". Всъщност два месеца Найденов беше временно изпълняващ длъжността главен прокурор, след като Борис Велчев беше избран за конституционен съдия.

През всичките години кабинетът му винаги е бил отворен за колегите му. Те твърдят, че никога не им е повишавал тон и се е отнасял с разбиране дори към личните им проблеми. Затова повечето от тях съжаляват, че вече няма да им е шеф. Има и такива, които не са одобрявали железните правила, които е налагал в работата си. Казармено дисциплиниран като военен магистрат, какъвто е бил доста години, той е изисквал същото и от подчинените си. Бил е безкомпромисен към тези, които се опитват да кръшкат и не изпълняват задълженията си.

Въпреки това Найденов е уважаван и повечето смятат, че това е най-добрият началник, който са имали. Навикът му е да работи наравно с всички, въпреки че би трябвало само да е администратор като директор на Националната следствена служба. Найденов се нагърби и с огледи на местопроизшествие, разпити на свидетели. Той е изготвил следствени поръчки по три досъдебни производства - по следственото дело срещу Емилия Масларова, досъдебно производство по делото "Наглите" и досъдебно производство по делото "Килърите". Той е първият прокурор, работил по разкриването на бандата на "Наглите". Сега на дневен ред е поредното житейско предизвикателство пред Бойко Найденов, което е все още енигма. Какво ще бъде то - предстои да видим.

Няма време за лов, но е дежурен на корта

След като напусна Темида, сигурно е, че Бойко Найденов ще има повече време за тениса на корт. Това е любимото хоби на 47-годишния бивш магистрат. Той неведнъж е споделял, че сутрин преди работа "загрява" с игра на корта. Така поддържа младежки дух и фигура. Спортистът по душа Найденов обича каратето и ските, но за тях все не му оставаше време. Следователят обича адреналина още от дете, когато мечтаел да стане пилот на самолет и членувал в аероклуб. Обича да ловува в компания с приятели, но от години вече не му остава време да вдигне пушката. Негови познати казват, че когато не спортува, Найденов обича да релаксира под звуците на джаз или класика. Любими са му филмите с Мел Гибсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай