Ненчев: По-широката интеграция в НАТО и ЕС е приоритет

Ненчев: По-широката интеграция в НАТО и ЕС е приоритет | StandartNews.com

Министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна с помощник-генералния секретар на НАТО Сорин Дукару

София. „Моите приоритети бяха ясно и категорично заявени и те са свързани с една по-пълна и по-широка интеграция в рамките на НАТО и Европейския съюз, както и с много по-тясно сътрудничество в рамките на Алианса", заяви министърът на отбраната Николай Ненчев при срещата си с помощник-генералния секретар на НАТО за новoвъзникаващите предизвикателства пред сигурността Сорин Дукару, която се проведе днес. Министър Ненчев заяви, че ще следва принципите, заложени в Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020", изготвена от екипа на предшестващия го служебен министър Велизар Шаламанов.

Той изрази безпокойство относно развитието на ситуацията в Украйна и отражението й върху сигурността в Черноморския регион, както и относно случващото се в Ирак и Сирия. Министър Ненчев акцентира върху разрастващата се дейност на „Ислямска държава" и възможността за навлизане на терористи на територията на България. „Вярвам, че НАТО и ЕС трябва да дадат силен и ясен отпор срещу „Ислямска държава" и очакваме по-висока активност от страна на Алианса към тази част от света", заяви министърът на отбраната.

Той запозна помощник-генералния секретар на НАТО с политическата ситуация в страната ни през последните две години и го увери, че зад новосформираното правителство стои една стабилна евроатлантическа коалиция, подкрепяна от Народното събрание и президента на Република България. Министър Ненчев подчерта, че в рамките на тази подкрепа трябва да бъде осъществена реформата в Българската армия като акцентира върху активната работа по превъоръжаването на Въоръжените ни сили. „Сътрудничество, интеграция и доверие - това е моето послание към съюзниците от НАТО", заяви той.

Помощник-генералният секретар на НАТО за новoвъзникаващите предизвикателства пред сигурността Сорин Дукару поздрави министър Ненчев с встъпването му в длъжност и благодари на България за приноса й в операциите и способностите на Алианса. Той отбеляза като успех изграждането на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия в страната ни. Сорин Дукару изрази надежда, че с подкрепата на правителството и парламента ще бъдат изпълнени основните приоритети след Срещата на върха в Уелс – прилагането на Плана за готовност за действие на Алианса и постепенното увеличаване на бюджетите за отбрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай