Ненчев: Няма опасност от ебола за медиците ни в Мали

Ненчев: Няма опасност от ебола за медиците ни в Мали | StandartNews.com

София. Няма опасност от заразяване на медиците ни в Мали с вируса ебола, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от "Фокус". Ненчев проведе разговор чрез видеоконферентната връзка с националните командири на контингенти, участващи в операции на НАТО и ЕС.

Първи конферентен разговор с министъра проведе командирът на контингента в Афганистан. Той обясни, че обстановката в Кандахар е напрегната и динамична. Властите там се намират под постоянен обстрел.

„Вие сте в сърцата и мислите ни. Вие сте лицето на българската държава и нация. Пожелавам ви весели празници", каза Николай Ненчев.

Министърът се свърза и с контингента ни в Мали. Подполковник Кирил Ленгарски коментира: „Обстановката в Мали е напрегната и сложна. Правителството продължава да се бори с ислямистките групи. На Юг продължава борбата с вируса ебола. По официални данни има 8 заразени от вируса, които вече са мъртви, а 258 случая се разследват. Клиниката „Пастьор",която е под карантина ще бъде отворена в края на януари месец. Има изграден нов център за ебола до границата с Кения".

Попитан за това дали, има опасност за контингента ни в Мали, той обясни, че няма опасност. Той каза, че след като се върнат в края на януари ще преминат през необходимите прегледи.

Министърът проведе видеоконферентна връзка и с командирите на контингентите ни в Босна и Херцеговина, Косово и Турция. В момента зад граница има 152 военнослужещи участващи в мисии на НАТО и ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай