Не хвърляйте елхите - носете ги в зоопарка

Иглолистните дръвчета са любимият деликатес на животните

Не хвърляйте елхите - носете ги в зоопарка | StandartNews.com

Коледните елхи, захвърлени до кофите за боклук, са неприятна и излишна гледка. Има далеч по-полезен начин да се отървете от тях. Просто ги занесете в зоопарка. За това призовават гледачите на животни в Добрич.

"Елхите са от любимата храна за голяма част от обитателите на зоопарка. Иглолистните клонки са истински деликатес в менюто на бизоните, конете, дивите овце. Добричлии свикнаха вече и редовно си носят елхите, като за поредна година им напомняме да не забравят своите приятели - животните. Има едно семейство, което купува всяка година живо дърво в саксия, като след празниците идва и го засажда в парка", разказва Севдалина Венкова, директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич. В града вече имат навик в първите дни след Нова година да радват животните с "деликатеса" и не малко дръвчета завършват празничното си предназначение именно там.

Още с влизането посетителите на зоопарка биват посрещнати от Дядо Коледа, който обаче изглежда доста по-различно от познатия образ на Добрия старец. Направен е от дърво, а майсторите са деца, посещавали през лятото екоучилището в зоопарка. Достолепният властелин на подаръците стои пред голяма елха, която е окичена с гирлянди и все още не се е превърнала в "салата" за тревопасните животни.

Обитателите на зоопарка са над 100 и живеят в разкошни жилища. Условията им са максимално близки до естествената им среда, което е и поводът Центърът за защита на природата и животните да получи лиценз номер 1 в страната за зоопарк, отговарящ на всички европейски изисквания.

Всичко започва през 1996-а. Историята на едно кенгуру, умиращо от студ и глад в старата зоологическа градина на Добрич, се разпространява не само в страната, а и далеч зад пределите й. Драмата на животинката в трудното време трогва швейцарския еколог Барбара Геринг. Убеден природозащитник, тя идва в Добрич, за да помогне за спасяването на малкото кенгуру и така се поставя началото на дългогодишно партньорство, което продължава и до днес. Създадено е дружеството "Про Зоо Добрич", което в партньорство с общината, полага началото на нов проект - съвременния Център за защита на природата и животните, гордост не само на града, а и на страната. Защото добричкият зоопарк е пример за целия Балкански полуостров. Официално в днешния си вид зоопаркът е открит през 2003-а, а Добрич отдаде почит на Барбара Геринг, като за Деня на града - 25 септември, й присъди й голямата награда "Почетен гражданин".
Сред гордостта на зоопарка са конете на Пржевалски, които са защитен вид и единствени по рода си екземпляри на Балканите.

Те се чувстват добре в своя дом, не случайно имат качествени наследници. С поколение второ по ред се сдоби и семейството бизони - Лума и Луба. След дъщеря им Добра се роди и мъжкото бизонче Добрин. Сред най-новото попълнение на зоопарка е 3-годишната мечка швейцарка Берна. "Дойде при нас през лятото с гледача си. Известно време колегата от швейцарския зоопарк се грижи за нея заедно с тукашния гледач. Отначало Берна слушаше само немска реч, но сега вече разбира всичко и на български. Единственото ни малко разочарование е, че преди да заспи зимния си сън, Берна не хареса апартамента, който й бяхме приготвили. Сама си изкопа нов, в който се настани да спи", разказва още Венкова. За зимата животните имат осигурена храна, като на празниците получиха изобилие от любимите им плодове и зеленчуци, добавя тя. Дори и в зимните дни добричкият зоопарк е любимо място за разходка на семейства с малки деца, които искрено се радват на животинките - сега те са в модерните си жилища, докато през пролетно-летния сезон и до късна есен се разхождат свободно. Дни преди Коледа щъркелите се припичаха на слънце, а пеликанът царствено върху един пън оглежда обстановката от високо. Зайците също използват слънчевите лъчи, паунът и фазаните са съседи. В близки "апартаменти" са семейството коне на Пржевалски и семейството бизони с малкия Добрин.
Добричкият зоопарк очаква да увеличи броя на мечките - в Добрич да бъдат настанени още две, мъжка и женска. Трябва да излязат и одобрените по българо-швейцарска програма проекти - ако зоопаркът получи финансиране, ще може да се достави розово фламинго. През летните месеци зоопаркът е арена за разходки и игри, като в малки каручки татковци возят малчуганите си из алеите. Докато пък си почиват в своеобразния "хол", над главите им от "уредбата" звучат истински неподправени изпълнения на птичи трели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай