Не можете да спестите пари? 3 причини

Как трябва да боравите с доходите си?

Не можете да спестите пари? 3 причини | StandartNews.com

 

В днешно време това да пестиш парични средства е нещо, което всеки има желание да направи. Независимо дали това ще е свързано със събиране на пари за мечтана почивка или пък с изграждане на авариен фонд. За жалост, много хора започват да спестяват пари и след това са принудени под някаква форма да спрат, защото не са направили добре своя план. Вижте кои са най-честите грешки при спестяването на средства и как можете да ги избегнете: 

1) Хората спестяват това, което им остава

 Това е логичен, но доста често и грешен подход, защото така в края на месеца почти никога няма да ви останат пари, които да заделяте. Мислете за спестяването като вид сметка, която плащате всеки месец и бъдете сигурни, че ще имате пари за нея. Разбира се, изисква се значително количество дисциплина да не посягате към тези средства в трудните моменти, а да бъдете твърди и да мислите как да харчите по-малко. 

2) Често посягане към спестените средства 

Вие спестявате пари за определена цел, набийте си го в главата! Това не е сума, към която да посягате, когато искате да идете на ресторант или да си купите нов телефон (освен ако не сте спестявали за тези конкретни неща). Например, ако трупате сума за авариен фонд, то следва да ползвате тези пари само когато имате крайна и непредвидена нужда - когато останете без работа за дълго време, когато се налага да покриете медицински разход или нещо друго непредвидено и спешно се е случило. 

3) Не отделяте оптимален процент от дохода си 

Грешка при спестяването е, че хората често отделят прекалено висока или прекалено ниска степен от дохода си, която да отива в тяхната спестовна сметка. Около 10% от парите, които получавате (след данъци) е добре да отиват за спестяване. Ако в момента не можете да си го позволите, то е добре да заделите 5%, но след това да увеличите сумата. Ако сте предвидили 20%, то бихме ви посъветвали да помислите дали не е по-добре да заделите 10% за спестяване и 10% за инвестиране, пише actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай