Найденов обсъжда промени в закона за военноинвалидите

Найденов обсъжда промени в закона за военноинвалидите | StandartNews.com

София. Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна днес, 23 август, с представители на Комитета на родителите и близките на загиналите и пострадалите в казармата. В началото на срещата председателят на Комитета Юлия Симова благодари на министър Найденов за съдействието за решаването на проблемите на организацията, което той им е оказвал през годините.

Повод за днешната среща са предложения към проекта за изменения и допълнения на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, както и към нормативни актове, регламентиращи социалното осигуряване, които ръководството на организацията постави на вниманието на министъра на отбраната. Основното от тях е свързано със запазване на правото да ползват лекарствени продукти по лекарско предписание по списък, утвърден от министъра на здравеопазването, като заплащат 50% от цената им, а не 25%, както се предвижда. Председателят на Комитета Юлия Симова постави и въпроси за увеличаването на военноинвалидната пенсия, на базата на която се формира наследствената военноинвалидна пенсия, както и за възможностите семействата на загиналите и на пострадалите в казармата да получават социални помощи, а тези от тях, които получават тавана на пенсиите си да имат право да получават и наследствена военноинвалидна пенсия.

Министърът на отбраната Ангел Найденов увери представителите на Комитета на родителите и близките на загиналите и пострадалите в казармата, че остава все така ангажиран с техните проблеми и ще търси решение на въпросите във взаимодействие с други компетентни органи.

Предложенията на ръководството на организацията за Закона за военноинвалидите и военнопострадалите ще станат достояние на работната група и на парламентарната комисия, които работят по проекта за неговите изменения и допълнения. Министър Найденов се ангажира да постави и исканията на Комитета, свързани с промени в подпомагането от страна на държавата, при обсъжданията на бюджета за 2014 г.

„Заедно с министъра на здравеопазването ще обсъдим и възможностите за актуализиране на лекарствения списък", посочи той. Ще се спази и традицията в края на годината всички членове на комитета да получат символична финансова помощ от страна на Министерството на отбраната.

В срещата в Министерството на отбраната участваха още парламентарният секретар на Министерството на отбраната Ина Тодорова, съветникът на министъра на отбраната Георги Хараланов, експерти от дирекция „Управление на човешките ресурси".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай