Най-богатият руснак наказа любимия си син

Мордашов- младши се издъни на изпитите и пое към казармата

Най-богатият руснак наказа любимия си син | StandartNews.com

Милиардер номер едно на Русия, според списание Форбс, направи удар в работата си, но получи и тежко разочарование в семейството.

„Железният крал“, както наричат по света Алексей Мордашов, собственик на „Северстал“,  златодобивната компания „Нордголд“ и притежаващ дял от куп европейски компании, между които ТУИ, в пандемичната 2020 година успя да прибави още 3,9 милиарда долара към богатството и то надхвърли 20 милиарда долара. На час той печели по 500 000 долара.

Любимият му син обаче му поднесе такава неприятна изненада, че Мордашов изобщо не успява да се зарадва на спечелените пари.

Никита, който е от втория му брак, получи още преди години акции от златната компания. Оказа се, че няма амбициите на татко си. Младежът бил приет за студент във Висшето училище по икономика, но не успял да вземе изпитите си. Нещо повече – бил изключен от института, което като се има предвид влиянието на баща му, означава, че оценките са били крайно отчайващи.

Мордашов му дал последна възможност - да се яви  изпит, за да премине на обучение в Лондон, но наследникът получил най-ниската оценка – 2,6 точки от 10 възможни, пише Форбс.

Приятелите му обяснявали как 20-годишния Никита нямал никакво желание да следва, защото харесвал живота си на милиардерски син.

Баща му обаче така се вбесил, че го пратил в казармата като отхвърлил всякакви молби на бившата си жена да не прибягва до това тежко наказание. Всеизвестно е, че руските казарми, меко казано, не са желани от „мамините синчета“, защото там бързо ги приземяват. Ако бащината заръка към военните е: не го жалете, следващите месеци за Мордашов- младши се очертават доста неприятни.    

Алексей Мордашов има общо 7 деца от трите си брака. Най-големият, от първия брак, от години не контактува с баща си, дори смени фамилията си. Никита и Кирил са от втората съпруга, с която се разведоха преди десетина година. Оттогава третата жена му народи 4 деца, три от които учат в най-престижното руско-английско училища, собственост на милиардера. Последната му дъщеря се роди преди месеци.

В моите компании работят около 140 000 души и аз съм отговорен за тях. Трябва да мисля как да подсигуря стабилността на системата, след като предам управлението, каза през март миналата година Алексей Мордашов. Поведението на Никита обаче ще го накара сериозно да се преосмисли бъдещето на бизнеса си.

Проблемът с наследниците обаче не е само при Мордашов. Друг милиардер, собственик на SPI Group - Юрий Шефлер, също мина по трънливия път, изпращайки 19-годишния си син в армията. Младежът учил в Лондон, но зарязал университета и се прибрал в Москва при любимата си. След като се скарал с баща си и майка си, направил няколко панаири в Москва и скоростно поел към службата в Плесецк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай