Наследници купуват стаж за пенсии

Наследници купуват стаж за пенсии | StandartNews.com

София. Децата да могат да купуват стаж, за да пенсионират пожизнено родителите си, ако те са били висшисти. Такова предложение за промяна на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж внесе в Националния съвет за тристранно сътрудничество шефът на НОИ Бисер Петков. Поправката е приета от надзора на осигурителния институт, но не и от консултативния орган към Министерския съвет.

 

Ако правителството одобри промяната, тя ще даде право на наследствена пенсия на децата на починали висшисти, които обаче не са набрали години за нея. Поправката е по аналогия на правото на всички магистри или бакалаври да си купуват част от времето, в което са учили, ако не им стигат години за пенсия. С приемането на промяната подобна преференция ще има и за наследниците на починалите хора с висше. "Така ще се даде възможност на хората, чиито близки са завършили висше, но са починали - да получат средства за пенсии", обясни шефът на НОИ. Предложението му обаче срещна острата реакция на социалните партньори и дори на министъра на труда Хасан Адемов. "Очевидно е, че това трябва да се обсъди още веднъж, преди да се внесе в Министерски съвет. Тук става въпрос за своеобразно смесване между подпомагане и осигуряване", каза социалният министър Хасан Адемов. Той подчерта, че такова смесване не бива да има. "Кодексът за социално подпомагане не дава такива права на всички наследници, допълнително развращаване на социалната система не може да се допусне", коментира и Ася Гонева от КНСБ. Според нея наследниците на хората, които не са успели да наберат стаж за пенсия, могат да станат обект на социално подпомагане, а не да се натоварва допълнително осигурителната система.

 

Това не беше единствената разлика в гледните точки на социалните партньори. Предложенията за промени в наредбата за професионалните заболявания и медицинската експертиза също не завършиха с консенсус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай