Насилие над деца в домове в Асеновград

Насилие над деца в домове в Асеновград | StandartNews.com

Наказват с бой с метална пръчка, щипане и лишаване от храна

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева е поискала да бъдат наложени дисциплинарни наказания на четирима служители в Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ „Усмивка" и Центъра за настаняване от семеен тип „Звънче", с. Нареченски бани, Асеновград.

Санкциите са заради констатирани нарушения, установени при проверка по сигнал за насилие над настанените деца, подаден от агенция за международни осиновявания, съобщават от ДАЗД.

Според проверката  в услугите са прилагани недопустими методи на възпитание, които нарушават правата на децата и противоречат на Етичния кодекс на работещите с деца, е заключението на проверяващите. Сред използваните от персонала наказания са бой с метална пръчка, щипане, лишаване от храна в определеното време. Върху децата е осъществяван и психически тормоз – изолация или заключване навън вечер, заплахи и лишаване от любими за децата занимания. Случаите не са отразени документално от ръководството на ЦНСТ, нито е съобщило за тях на органите по закрила.

Налице е неглижиране на децата и оставяне без надзор, видеонаблюдението се осъществява формално и е неефективно, няма определен служител, който да следи камерите. Поради тази причина персоналът дори не е разбрал за инцидент, при който едно от по-големите деца е провесило друго през парапета на стълбището, а на помощ са му се притекли няколко момчета.

Броят на служителите, пряко ангажирани в денонощно обгрижване на децата е намален за сметка на общия персонал, а създадената организация на работа води до невъзможност за прилагане на индивидуален подход и грижа, неглижиране и увеличаване на инцидентите с деца, е констатацията на проверката.

Работното време на ръководителя на услугите не съответства на присъствието на децата в центровете, той не е е пряко ангажиран в работата с тях. Децата няма с кого да споделят преживяното през деня в детската градина или училище. Свободното време, посещението им на училище и на детска градина се планира и се извършва в група, а не индивидуално, каквито са условията за създаване на среда близка до семейната.

Не са на необходимото ниво взаимоотношенията на услугата с Отдел за закрила на детето и Център за обществена подкрепа – гр. Асеновград, с училището и детската градина в с. Павелско. Това е създало предпоставки деца от услугата да бягат от училище и да извършат кражба. Образователната институция не е уведомила ръководството на ЦНСТ за отсъствието на децата от учебни занимания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай