Наши шофьори превзеха границата с жива верига

Наши шофьори превзеха границата с жива верига | StandartNews.com

Всеки ден ще е така до вдигане на блокадата от гръцките фермери, категорични са родните превозвачи

Вече цял месец шепа гръцки фермери затварят и отварят границата, когато им е кеф. И държат като истински заложници хиляди превозвачи от цяла Европа. Протестиращите хапват и пийват край браздата до паркираните там трактори и селскостопанска техника, а тираджиите бедстват и страдат от двете страни на ГКПП – Кулата – Промахон. Нервите на родните водачи обаче не издържаха и във вторник за втори път с жива верига взеха нещата в свои ръце и блокираха напълно движението за всички моторни превозни средства. Този път ултиматумът им е категоричен – до пълното решение на проблема няма да прекратят крайните си действия. Заради патовата ситуация спешно към Кулата тръгна в сряда следобед транспортният министър Ивайло Московски, с когото бе и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Двамата ще направят пореден опит за постигане на споразумение с гръцките власти и протестиращите фермери за вдигане на блокадата и трайно решение на въпроса по границата с южната ни съседка.

Нервите ни са опънати до скъсване, но няма ескалация на напрежението между нас и останалите пътуващи с леки коли и автобуси. Няма опити за конфронтации. Имаме подкрепата на всички, защото ни омръзна да сме като опитни мишки в ръцете на гръцки фермери. Вече не им вярваме на византийските номера. Погазиха споразумението от 9 февруари с транспортния ни министър Ивайло Московски, че всеки ден ще пропускат тирове от 11,00 до 16,00 часа", заяви Веселин Дангов, превозвач от Дупница. Заради двойната „тапа" на Кулата стотици блокирани с леки коли изкараха нощта във вторник срещу сряда в автомобилите си. Сред тях има и семейства с малки деца, но нашите превозвачи са непреклонни и пропускат единствено болни хора. Правят изключение за спешни случаи и за товари с живи животни. Спешни действия за организиране на престоя на стотиците тираджии пред ГКПП – Кулата – Промахон бяха предприети от областния управител на Благоевград Бисер Михайлов. Засилено бе полицейското присъствие, на границата дежурят огнеборци и медици. КАТ реди тировете в две колони, за да не се допусне задръстване на автомагистрала „Струма" чак до Сандански.

Опашките и от двете страни на браздата са огромни, на гръцка територия са 1000 тира в колона от 25 километра, а в България – между 700 и 800 тира в колона от 20 километра. „Някои колеги просто се отказаха да пътуват в последните два дни заради тоталната блокада на границата. Настояваме държавата ни да удари по масата и да реши този огромен проблем, който носи милиони евро загуби на превозвачите. Нека на най-високо държавно ниво, на ниво премиери се подпише споразумение и гръцката полиция да си свърши работата – да не позволи на десетима фермери да съсипват по най-брутален начин бизнеса ни", категоричен е превозвачът Веселин Дангов. Той призна, че наш шеф на Гранична полиция е провел разговор с протестиращите на Промахон, те го уверили, че са готови да вдигнат блокадата в продължение на 48 часа. „Пуснете движението и ние ще ви дадем две денонощия гратис за преминаване", казали фермерите. Този пореден „благороден жест" на гърците нажежи страстите и българските бунтари отказаха да приемат. Или спират протеста, или ние оставаме тук безсрочно, увериха нашите шофьори.

Единственият начин за преминаване на границата е пеша. Някои слизат от автобусите и тръгват към гръцката граница. Само така могат да се измъкнат от двойната блокада. С ходене в продължение на няколко километра. Този път поеха доста наши гурбетчии, които са на работа в южната ни съседка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай