Нашата попара влезе в класация на CNN

Тя е между каша и хлебен пудинг, обясняват от телевизията

Нашата попара влезе в класация на CNN | StandartNews.com

Попарата, с която са израснали много българчета, се появи в класация на CNN за най-екзотичните закуски в света. Българската гозба с дробен хляба е сложена редом с тунизийската супа от леблебия, украинските сирники, японския омлет тамагояки и етиопското дженфо, пише dir.bg.

"Попарата следва дългогодишната традиция да се използва останалия хляб на следващия ден. Тази топла, успокояваща закуска е любима закуска от детството на много българи. Това не е точно каша, не е и хлебен пудинг, макар да съвместява характеристики и от двете. Топло прясно мляко или чай се сипва в купа, пълна с начупен на хапки хляб, натрошено сирене, масло и захар. Оставя се за известно време, докато течността попие в хляба и ястието стане меко. Яде се с лъжица", обясняват рецептата за попара от CNN.

Редакторът на класицията уточнява, че сиренето е българският продукт, наподобяващ на гръцкото сирене фета, но е по-кремообразно и меко в сравнение с повечето източноевропески сирена. Затова и не придава на попарата прекалено солен вкус.

Освен нас, и швейцарците похапват полезна каша - с овес, плодове и ядки. В Мароко утринната трапеза включва багрир - тънки палачинки от грис на дупчици, в Турция - питки със сусам. В Германия е задължително да има вурст - братвурст, вайсвурст, лебервурст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай