Наш професор направи голямо разкритие за климатичните промени

По данни може да се проследи промяната на температурата на Земята в различни периоди

Наш професор направи голямо разкритие за климатичните промени | StandartNews.com

Венера е гореща планета, станала е такава заради парников ефект, а на базата на нея са направени моделите как въглеродният двуокис влияе на климата, заяви пред бТВ проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия към БАН.

Според него обаче това не е единственият фактор, който влияе на климата. Има и други, тъй като климатът се е променял преди да има хора. Ще се променя и след като няма хора на Земята.

„По данни може да се проследи промяната на температурата на Земята в различни периоди. Има ледникови периоди – поне четири са известни, в които температурата на Земята е била с до 15 градуса по-ниска. Имало е периоди на затопляне. Тогава не е имало хора или дейността им не е влияела на климата. Сигурно човешката дейност влияе на климата, но с нея не можем да обясним миналото. Очевидно има друго – някаква цикличност, свързана със Слънцето“, обясни директорът на Института по астрономия.

„За да има живот на една планета, тя трябва да има постоянен климат. Наблюдаваме звезди, които променят своя блясък често, което правят невъзможно устойчив живот“, каза още проф. Семков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай