НАСА изтрелва нов марсоход

"Чакаме от 70-те години момента да изпълним такава мисия"

НАСА изтрелва нов марсоход | StandartNews.com

На 17 юли, НАСА планира да изстреля нов марсоход „Пърсивиърънс“ в космоса.

Роувърът с тегло 1000 килограма ще бъде изстрелян в 9 часа местно време от Кейп Канаверал, Флорида. Той ще бъде изведен в орбита от ракета-носител "Атлас V" и трябва да кацне на Марс през февруари 2021г.

 Въпреки че, инжинерите и техниците работят при строги мерки за безопасност поради пандемията от коронавируса, от НАСА смятат, че ще успеят да спазят сроковете, съобщи ЮПИ.

"Чакаме от 70-те години момента да изпълним такава мисия и най-сетне стигнахме до положение да можем да я осъществим, така че трябва да го направим", казва Реймънд Арвидсън, преподавател по планетарни науки във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Той участва във всички мисии до Марс от кацането на "Вайкинг" на повърхността на Червената планета през 1976 г.

"Открихме, че на Марс е имало условия, които са позволявали да се поддържа живот и тази мисия ще ни помогне да установим дали е имало живот там", отбелязва още Арвидсън.

"Пърсивиърънс" ще копае в скалите на Марс и ще събира проби от ключови места, където учените са открили доказателства за древен микробен живот.

Те ще бъдат херметически запечатани в контейнер във вътрешността му до следваща съвместна марсианска мисия на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), която да ги върне на Земята.

Роботизираният изследовател е петият роувър, който НАСА ще изпрати на Марс след "Соджърнър" (1997), "Спирит" и "Опортюнити" (2004) и "Кюриосити" (2012).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай