Напук на Путин! Украинският борш измести руския в ЮНЕСКО

Киев смята гъстата сума за национално ястие

Напук на Путин! Украинският борш измести руския в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Украинският борш влезе в ЮНЕСКО. Световната организация включи културата на приготвяне на борш в Украйна в своя списък на застрашеното културно наследство - ход, за който Киев настояваше, но срещу който Москва остро се противопоставяше, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Украйна смята борша - гъста питателна супа, която обикновено се приготвя с цвекло, за национално ястие, въпреки че то се консумира масово и в Русия, други бивши съветски републики и Полша.

Културата на приготвяне на украински борш "днес беше вписана в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, нуждаещо се от спешна защита" от комитет на организацията, се казва в направеното изявление.

Решението беше одобрено след ускорен процес, предизвикан от инвазията на Русия в Украйна и "отрицателното въздействие върху тази традиция", причинено от войната, посочват от ЮНЕСКО.

Киев приветства хода, а министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко каза в Телеграм, че "победата във войната за борша е наша", допълвайки, че страната ще спечели и тази, и другата война".

Добавянето на културата на приготвяне на борша в списъка на ЮНЕСКО има за цел да мобилизира вниманието, за да се гарантира, че тя ще бъде опазена, въпреки рисковете за съществуването й.

Комитетът отбелязва, че войната е "застрашила жизнеспособността" на културата на борша в Украйна.

"Човешкото разселване представлява заплаха, тъй като хората не само не могат да готвят или отглеждат местни зеленчуци за борш, но и да се събират заедно. Това  подкопава социалното и културно благосъстояние на общностите", казват от комитета.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на свой ред заклейми този ход като "ксенофобски".

ЮНЕСКО обаче отбеляза, че украинският борш е просто версия на ястие, популярно другаде, и е от съществено значение за всекидневния живот в страната.

В средата на април Украйна подаде молба за включване на културата на борша в списъка на застрашеното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО с аргумента, че нахлуването на Русия в страната на 24 февруари и последвалите месеци на бомбардировки са застрашили не самото му съществуване, а "жизнеспособността" на традицията, свързана с ястието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай