Намериха мумия със златен език

Правели са го, за да може починалият човек да разговаря с бога на подземния свят Озирис

Намериха мумия със златен език | StandartNews.com

По време на разкопки в северен Египет археолозите открили мумия със златен език. Смята се, че находката е на 2000 години, съобщава Daily News Egypt.

Както отбелязва вестникът, мумията е била сред 16 зле запазени погребения в храма Taposiris Magna, западно от Александрия. Находката свидетелства за погребалния обред на египтяните, широко разпространен през гръко-римския период от историята на страната. Според учените по време на ритуал на мумиите са давали златен език от фолио, за да може починалият човек да разговаря с бога на подземния свят Озирис.

Освен това екип от учени намери две мумии, увити в позлатена черупка, направена от измазани слоеве папирус или лен, пише списание Smithsonian. Една от двете мумии има корона, украсена с рога и кобра на челото.

По-рано австралийски учени установиха, че древна египетска мумия от 20-та династия на фараоните, открита през 19-ти век, е затворена в  пашкул. До този момент тази практика не е описана в научната литература и не е известно със сигурност колко широко разпространена е тя, пише Лента.ру.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай