Награждават чистачката, върнала портфейл с дрога

Награждават чистачката, върнала портфейл с дрога | StandartNews.com

53-годишната Пепа Петрова, която върна изгубен портфейл с 600 лева и пликче с дрога, ще бъде наградена от работодателя си с парична премия. Размерът на бонуса, който чистачката ще получи, още не е определен, но от общинския превозвач "Бургасбус" подсказаха, че наградата ще бъде около 50 лева над заплатата. За Пепа това е сериозна сума, защото заплатата й като чистачка е 350 лв. "Със сигурност ще отпуснем премия, защото честността и коректността трябва да се поощряват. Надявам се постъпката на Пепа Петрова да стане пример за подражание на всички. Очаквам прекият й ръководител да даде предложение за паричната награда и ще го подпиша", коментира шефът на "Бургасбус" Петко Драгнев. Началникът не спести похвали за служителката си и я определи като изключително честен и принципен човек.

Самата Пепа е леко смутена от шума, който се вдигна около открития портфейл. За нея случилото се е част от ежедневието й. "Цялата тази суматоха започна да ме притеснява. За мен нищо особено не е станало. Това е просто част от работата ми", казва чистачката и още по-просто разказва случката, разиграла се на Разпети петък. Тя работи от 2004 година в общинския превозвач. Близо 10 години била кондуктор, но преди три години се наложило по лични причини да се премести на длъжност като хигиенист.

"На 29 април бях първа смяна и почиствах автобус по линия 12, който току-що се беше върнал от курс. Точно по средата между седалките виждам дамски портфейл, и то отворен. От него се подаваха банкноти. Изобщо не го проверих, само го предадох на диспечера. Затова и не знаех, че в него има и дрога. Никога не може да ми мине през ума да взема нещо чуждо. Как да го взема, ами ако аз съм го загубила и не ми го върнат? Постъпвам така, както бих искала другите да постъпват спрямо мен", разказва Пепа. След случката на работа пристигнала и собственичката на изгубения портфейл, за да й благодари лично.

Донесла кутия с бонбони и била много щастлива. Пепа не забелязала дори и сянка на тревога в момичето от факта, че полицаите намериха в портмонето до банкнотите пликче с пико. Чистачката и друг път е откривала ценни вещи под седалките на автобусите, които почиства. Преди година намерила мъжки портфейл, който също предала в диспечерския център. И до днес не знае колко пари е имало в него.

Пепа Петрова е майка на три пораснали деца. Освен това е и щастлива баба на две внучета въпреки, че е само на 53 години. Преди да постъпи на работа в общинския превозвач, тя е работила 12 години като спедитор в пристанище Запад. Изпълнявала едновременно задълженията на талиман и магазинер, което на практика означава, че е била помощник на управителя и негова дясна ръка.

Заради откритото пликче с дрога полицията в Бургас продължава да работи по случая с изгубения портфейл. Собственичката - 21-годишна жена от Ямбол, обяснила, че купила дрогата за лична употреба от непознато за нея момче. Тъй като досието й е чисто, по всяка вероятност тя ще се размине само с глоба.

"Случаят нашумя заради открития наркотик с портмонето. Но той далеч не е единствен. При нас изгубените вещи по автобусите са ежедневие. Няма да е пресилено, ако кажа, че почти няма ден, в който да не открием нещо изтървано от разсеян пътник. Хората губят предимно лични документи, портфейли, телефони, таблети и кредитни карти. Понякога забравят на седалките цели чанти, но това е по-скоро изключение. Днес например отново имаме един телефон, служителите са го предали на диспечера", разказва шефът на отдел "Експлоатация" в "Бургасбус", инж. Драгомир Чайков.

Когато открият изгубен телефон, служителите обикновено позвънявали на някой от номерата в менюто и така откривали собственика. Друг път самият собственик се обаждал и пристигал да си го прибере. Но ако не се случи нито едно от двете, тогава апаратът отива в полицията. "Точно на великденските празници намерихме един шал. Дамата, която го е изгубила, се обади, за да го търси. Явно е имал голяма сантиментална стойност за нея, защото се върна от Варна, за да си го вземе", разказа Чайков.

Миналата година пък служителите намерили цяла раница. В нея освен лични вещи имало 500 евро, кредитни карти и шофьорска книжка. По личните документи се разбрало, че раницата е на семейство германци, които почивали у нас. Издирили ги в хотела им в Обзор и им върнали всичко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай