Надзирателите в затворите протестират срещу бюджет 2015

През септември чрез протест служителите в затворите извоюваха обещания за още пари

Надзирателите в затворите протестират срещу бюджет 2015 | StandartNews.com

София. Протестна кампания на Синдиката на служителите в затворите в България във връзка с приетия на първо четене законопроект за държавния бюджет на Република България за 2015 година започва от утре, 11.12.2014 г. с провеждане на синдикални събрания на открито. Това съобщиха от синдикалната организация. 

Всеки работен ден от утре представители на УС на Синдиката на служителите в затворите в България, синдикални дружества и секции ще се събират пред затворите в които работят.

Целите на тези събрания са:

1. Разясняване на финансовото състояние на ГД „ИН".

2. Вземане на решения за бъдещите действия на синдиката спрямо приемането на бюджет 2015, без да е осигурена финансова обезпеченост на законовите права на служителите от ГД „ИН" и ГД „Охрана".

Инициативата започва от утре пред Софийския централен затвор около 10,30 часа. Тя ще продължи на следващия ден, в петък, пред Затвора в град Бобов дол от 9.30 часа.За понеделник 15.12.2014 г. от 10.00 часа пък е насрочено излизането на служителите на Ловешкия затвор. Решение за такива действия се очаква днес да вземат ръководствата на синдикални дружества в останалите затвори и арести, като тези във Враца, Бургас, Сливен и Варна вече са заявили готовност да последват колегите си.

"Напрежението сред работещите в затворите набира скорост, след като стана ясно, че Министерството на правосъдието не възнамерява да спази закона, и изплати дължимите по Закона за министерството на вътрешните работи от 1 юли суми за индексиране на заплатите, нощен труд, време на разположение, както и да изпълни поетия след септемврийските протести на надзиратели ангажимент за изравняване на получаваните суми за храна и работа при специфични условия на труд с тези в Министерството на вътрешните работи. Така на практика състоянието, при което служителите в затворите остават с най-ниските заплати в Сектор Сигурност ще се запази и за следващата 2015 година", пишат от Синдиката на служителите в затворите в България.

Според тях ситуацията с финансирането и текучеството на кадри в затворите е повече от критична, предвид, че по информация на финансовите експерти в министерството при необходими 24 млн. за покриване на задължения към доставчици, обезщетения към служители, заплати и др. с актуализацията на бюджет 2014, на министерството са отпуснати едва 5 млн. лева.

"До момента няма никакви индикации за предприети действия от страна на правосъдното ведомство за разрешаване на проблема. Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) няма официален отговор и от страна на министъра на финансите, председателите на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, по бюджет и финанси в 43-то НС, както и парламентарно представените партии до които изпрати свое становище, твърдят от синдиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай