Над 90% от щетите в "Аспарухово" са възстановени

Над 90% от щетите в "Аспарухово" са възстановени | StandartNews.com

Варна. Над 90% от щетите в районите на варненския квартал „Аспарухово" след наводнението на 19 юни, са възстановени. Това обяви кметът на район Аспарухово Йордан Николов пред "Фокус".

До края на работния ден в петък е приключило възстановяването и рехабилитацията на главните булеварди, по които се движат автобусите на градския транспорт. Около 500 кв. метра са положени по главните улици. Предстои влизането в малките улици, където също да бъдат възстановени разрушените настилки, обясни той.

Продължава разчистването, изнасянето на калта и извозването на отпадъци, над 90% от улиците са измити и продължават да се мият. Строителни мероприятия като укрепване на скатове и изграждане на подпорни стени се провеждат в зоните със свлачища.

По думите му локалните срутища в частни имоти вече са укрепени. Очаква се да приключи оформянето и прекосяването на най-големия скат в района, който е застрашен от срутване и има опасност за къщите в долната част на дерето– на ул. „Св.св. Кирил и Методи".

"След разчистване на ската, той ще бъде укрепен и ще бъдат поставени мрежи. В долната страна на ската ще бъде изградена подпорна стена с дължина около 150 метра. Всички тези укрепителни мерки ще защитават къщите, които са под ската, допълни районният кмет. Останалите укрепителни мероприятия в района - около седем-осем, продължават и до следващата седмица някои от тях ще бъдат приключени. За други се чакат проекти и след направата им, те ще бъдат също реализирани", допълни Николов.

В резултат на бедствието загинаха 13 души, бе силно засегната инфраструктурата, като беха съборени много къщи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай