Над 700 викнаха линейка в жегите

Пазари затвориха в 13 ч, не излизайте от 11 до 17 ч, съветват лекари

Над 700 викнаха линейка в жегите | StandartNews.com

София. 723 души потърсиха Спешна помощ в жегите вчера. Най-често хората звъняха с оплаквания за високо кръвно, сърдечни кризи, обострени неврологични състояния и колапс, съобщиха от телефон 112.

Термометрите масово показваха около 36-37 градуса в цялата страна. Жегата счупи два температурни рекорда. Във Видин живакът достигна 38,5 градуса - такава горещина там е имало през 2007 г. В Монтана е изравнен рекорд от 38,2 градуса, като през 1985 г. Там 9 души колабираха от горещините. Двама са постъпили с инфаркт, а един - с инсулт, съобщи директорът на центъра за спешна помощ в града д-р Серьожа Ценков.

В Сандански за пореден ден термометърът достигна 38 градуса. Градът опустя в следобедните часове, когато топлото става хем непоносимо, хем опасно. Търговците на Кооперативния пазар признават, че се прибират още в 13 часа, за да не слънчасат. "Ще издържа още час и си тръгвам. Най-голямата ми грижа е здравето, а не търговията. С доста от колегите стоим максимум до 13 часа. После се покриваме", обяснява 53-годишният Георги. Човекът се оплака, че жегата съсипва стоката - зеленчуци и плодове буквално се сварили и не ставали за продан.

Опашки за дини пък се извиха на великотърновския пазар заради жегите. Цените от 30 стотинки на килограм не плашеха никого и любениците вървяха една след друга, за да охлаждат болярите в горещниците.
В жегата варненският плаж се пукаше от летовници. Въпреки че вчера максималната температура по обяд беше 30 градуса, излезе вятър откъм морето и бризът понижи градусите следобед на 28. За това пък морето завря и стигна 26 градуса. Така че колкото хора имаше на плажа, толкова търсеха разхлада и във водата. Близките заведения завъртяха най-много оборот от бира и студени напитки.

Жегите ще продължат и днес. Лекарите съветват да не излизаме навън между 11 и 17 часа, както и да се приемат повече течности. Топлото време е най-опасно за възрастните хора и тези с болни сърца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай